Economia României, în ultimii 30 de ani, a crescut în mod evident. Produsul Intern Brut (PIB) a crescut de la 26,6 miliarde de euro în 1994 la la aproape 357 de miliarde de euro în 2024, iar salariul mediu net lunar a crescut, în aceeași perioadă, de aproximativ 14 ori, arată un raport prezentat de ING Bank România și citat de wall-street.ro.
Motivele principale ale acestei ascensiuni sunt schimbările structurale ale economiei, investițiile străine și intrarea în Uniunea Europeană (UE). Reperele progresului înregistrat de economia României în ultimii 30 de ani sunt, conform aceluiași raport, tranziția către economia de piață, boom-ul economic din perioada 2000 – 2008, revenirea după recesiunea din 2008 și cea post-pandemie.
Iar pentru următorii zece ani, perspectivele sunt optimiste: PIB s-ar putea dubla, urmând să ajungă la 700 de miliarde de euro, consideră specialiștii. ”Economia României a traversat o perioadă de transformări profunde în ultimii 30 de ani, iar PIB-ul a crescut de la aproximativ 26,6 miliarde de euro în 1994 până la aproape 357 de miliarde de euro în 2024. Schimbările structurale ale economiei, investițiile străine și aderarea la Uniunea Europeană au condus la o creștere economică accelerată în ultimele trei decenii. În ritmul unei creșteri reale a PIB de 3 – 3,5 la sută în următorii zece ani, estimările noastre arată că PIB-ul României s-ar putea dubla și ar putea ajunge la 700 de miliarde de euro, ceea ce ar însemna ca România să intre în topul celor mai puternice zece economii din Uniunea Europeană”, este de părere Valentin Tătaru, economist-șef la ING Bank România.
Potrivit raportului ING Bank România, începând din 1994, creșterea economică a dus la performanțe solide în comparație cu cele ale altor țări europene. De pildă, dacă PIB-ul României în 1994 era de peste trei ori mai mic decât cel al Portugaliei, în 2024 economia României va depăși PIB-ul Portugaliei cu aproximativ 30 la sută!
Același raport subliniază că, tot în ultimii 30 de ani, salariul mediu net lunar a crescut de aproximativ 14 ori, de la echivalentul a 72 de euro în 1994 la peste 1.000 de euro anul acesta.
Citește și Noi zile libere oferite de Guvern. O nouă mini-vacanță bate la ușă