Potrivit raportului publicat de INS în decursul zilei de astăzi, 12 mai, câștigul salarial mediu net din România a fost de 4.554 lei în martie 2023. Rezultatul arată o creștere de 6.7% (284 lei) față de februarie 2023, spune ziare.com.
Potrivit raportului publicat de INS, angajații din sectorul fabricării produselor din tutun au câștigat cele mai mari salarii, de până la 10.989 lei. La polul opus se află salariații din hoteluri și restaurante, care au încasat cele mai mici venituri (2.430 lei). Raportul arată că, în comparație cu luna februarie din 2023, câștigul salarial mediu net a crescut cu 15.7% în martie 2023. Câștigul salarial brut s-a situat la 7.290 lei, cu 445 lei (+6.5%) mai mare decât în februarie.
În luna martie 2023, indicele câștigului salarial real a fost 101.0%, în comparație cu perioada similară din 2022, respectiv, 105.6% față de februarie 2023. Din acest punct de vedere, INS precizează că nivelul câștigului salarial mediu a crescut în martie 2023 pe fondul acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite sau pentru sărbătorile Pascale), în majoritatea activităților din sectorul economic.
Citește și despre următorul subiect: Urmează decizii majore în România. Vineri se va dezbate ordonanța privind tăierile salariilor și concedierile
Totodată, câștigul salarial mediu a crescut și pe fondul acordării drepturilor în natură, ajutoare bănești, sumele din profitul net sau alte fonduri (inclusiv biletele de valoare). De asemenea, o influență au avut și realizările de producție sau încasările mai mari (referindu-ne la contracte sau proiecte).
„Nivelul câştigului salarial mediu net a crescut în martie 2023 în majoritatea activităţilor din sectorul economic, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
Creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte)”, precizează INS.
Cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au identificat în activitățile de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (41.1%), fabricarea produselor din tutun (31.9%). De asemenea, a fost înregistrată o creștere între 8 și 16% în fabricarea produselor din minerale nemetalice, telecomunicații, fabricarea băuturilor, activități de editare, fabricarea de mașini, fabricarea altor mijloace de transport, utilaje și echipamente, activități profesionale, științifice și tehnice, activități de servicii anexe extracției, tranzacții imobiliare, printre multe altele.
În sectorul bugetar, în martie 2023, câștigul salarial mediu net a crescut cu 6.8% în învățământ, 3.1% în administrația publică, 1.8% în sănătate și asistență socială, ca urmare a acordării biletelor de valoare, în comparație cu februarie 2023. De asemenea, fluctuațiile de salarii sunt determinate de acordarea premiilor anuale și primelor de sărbători, în special în lunile care sunt desemnate ca bază de comparație, precum decembrie, martie sau aprilie.
Vezi și: Este nevoie de forță de muncă! 20.000 de joburi noi pentru români, iar salariile sunt foarte bune!