- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Raport oficial: Peste 10% dintre românii cu vârste între 15-64 ani au consumat droguri

20 Feb, 21:28 • Dobran Viorel
Cel puţin unul din zece români a consumat droguri ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat şi în ultimul an (consum recent), arată un raport al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).
Raport oficial: Peste 10% dintre românii cu vârste între 15-64 ani au consumat droguri

Consumul de droguri a crescut masiv şi în ţara noastră în ultimii ani. Ţigara este considerată un drog, dar problema fumatuluin este demult depăşită în România de consumul de droguri din ce în ce mai periculoase.  Conform ultimul raport oficial, 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat şi în ultimul an (consum recent).

Se remarcă o încetinire a ritmului de creştere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, excepţie făcând consumul de noi substanţe psihoactive (NSP). Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescenţa este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la iniţierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanţe psihoactive (13 ani).

Vezi aici raportul integral legat de consumul de droguri

Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populaţia generală (locul 2 în clasamentul celor mai consumate droguri ilicite din România, după noile substanţe psihoactive), cât şi de populaţia şcolară.

La nivel regional, indiferent de tipul drogului consumat, cele mai mari prevalenţe ale consumului de droguri se înregistrează în regiunea Bucureşti – Ilfov.

Deținerea de droguri se pedepsește cu închisoarea. Camera Deputaților a aprobat proiectul

Pe piaţa drogurilor, a fost înregistrată cea mai mare cantitate totală de droguri confiscată, cu cea mai mare cantitate de heroină confiscată, precum şi cea de-a doua cea mai ridicată valoare a numărului de capturi realizate.

Canabisul şi cocaina au o disponibilitate în creştere pe piaţa ilicită a drogurilor, valorile capturilor înregistrate atingând cea mai mare valoare pentru cocaină şi a doua cea mai mare valoare pentru canabis consemnate până în prezent.

În plus, 74,38% din cantitatea totală de droguri provenită din capturi semnificative a fost destinată pieţei ilicite din România, aspect ce constituie un indiciu al existenţei unei dinamici a acesteia la nivel naţional.

Agenţia Naţională Antidrog elaborează anual un raport naţional privind situaţia drogurilor în România (cu date din anul anterior), document de referinţă pentru specialiştii şi practicienii în domeniul drogurilor, pentru decidenţi şi pentru orice persoană interesată de ultimele tendinţe înregistrate în evoluţia acestui fenomen, relatează Agerpres.

Ce droguri consumă românii
Ce droguri consumă românii

Raportul naţional privind situaţia drogurilor 2022, realizat de specialiştii ANA, cuprinde cele mai recente date şi informaţii legate de consumul şi traficul de droguri în România, fiind evidenţiate tendinţele de evoluţie înregistrate de ţara noastră, atât pe linia prevenirii consumului de droguri, cât şi pe cea a combaterii traficului de droguri, precum şi măsurile adoptate de instituţiile publice faţă de problematica drogurilor. ANA precizează că datele analizate sunt cele înregistrate la nivelul anului 2021.

Drugurile aduce  moaratea. Rata deceselor a crescut în 2022

Au fost înregistrate 30 decese asociate consumului de droguri, dintre care 25 decese prin supradoză. Numărul cazurilor de decese asociate consumului de droguri continuă să scadă. Vârsta medie de deces rămâne în continuare peste 30 ani.

În privinţa urgenţelor medicale determinate de consumul de droguri, au fost înregistrate 1.742 cazuri de urgenţe medicale, în care a fost semnalat consumul cel puţin al unui drog ilicit (consum singular sau în combinaţie). Canabisul şi noile substanţe psihoactive sunt raportate, în procente similare (27,5% pentru canabis şi 26,8% pentru NSP), în peste jumătate dintre cazurile de urgenţe pentru care s-a raportat consum exclusiv de droguri ilicite.

Consumul de medicamente a fost raportat în 23,8% dintre cazurile de urgenţă înregistrate. Opiaceele au fost raportate în 7% dintre cazuri, iar consumul de stimulanţi a fost menţionat în aproximativ 10% dintre cazuri (3,7% cocaină şi 6,5% stimulanţi, alţii decât cocaina).

Cele mai multe cazuri de urgenţă au fost înregistrate pentru persoane tinere, sub 35 ani (77,1%).

 

Bolilor infecţioase asociate consumului de droguri

Datele indică faptul că 20,9% dintre persoanele admise la tratament, care au consumat droguri injectabile în ultimele 30 de zile de consum (consum actual), au declarat că sunt infectate cu HIV, 68,7% au raportat că sunt infectate cu VHC şi 7,6% au menţionat că sunt VHB pozitive.

Sinteza datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România – Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. M. Balş” relevă faptul că au fost depistate 559 cazuri noi HIV/SIDA, dintre care 50 reprezintă persoane care îşi injectează droguri.

De asemenea, 2.328 persoane consumatoare de droguri injectabile au accesat serviciile de reducere a riscurilor oferite în cadrul programelor de schimb de seringi, în scădere faţă de anul anterior (cu 34,3%). În tratament substitutiv cu metadonă, au fost înregistrate 1.769 persoane consumatoare de opiacee.

Prevenirea consumului de droguri

Toate proiectele şi intervenţiile Agenţiei Naţionale Antidrog, pe segmentul reducerii cererii de droguri, au vizat consolidarea sistemului naţional integrat de prevenire şi asistenţă. Programele, proiectele şi activităţile de prevenire au fost implementate în şcoală, familie şi comunitate, fiind întreprinse măsuri de identificare, atragere şi motivare a consumatorilor de droguri, în vederea furnizării de servicii de asistenţă specializată ce au ca finalitate integrarea socială.

Există un obicei mai nociv pentru plămâni ca fumatul de tutun: fumatul de canabis! Ce au descoperit cercetători de la universitatea şi spitalul din Ottawa

Astfel, la nivel naţional, specialiştii antidrog au desfăşurat 20.000 activităţi de prevenire a consumului de droguri în mediul şcolar, familial şi în comunitate, dar şi activităţi punctuale de informare, educare şi conştientizare cu privire la riscurile asociate consumului de substanţe psihoactive, de care au beneficiat peste 700.000 de persoane: preşcolari, elevi, studenţi, cadre didactice, părinţi, asistenţi maternali, copii instituţionalizaţi, specialişti în asistenţă socială, personal medical, consumatori şi foşti consumatori de alcool şi droguri, comunităţile locale, în general.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Tichete sociale de Crăciun pentru cuplurile mamă – nou-născut. Voucherele de la stat ar putea fi de 10.000 de lei
Tichete sociale de Crăciun pentru cuplurile mamă – nou-născut. Voucherele de la stat ar putea fi ...
În ce oraș din România se găsesc cele mai ieftine apartamente. Prețurile la locuințe s-au majorat, în 2024, cu 10% față de anul anterior
În ce oraș din România se găsesc cele mai ieftine apartamente. Prețurile la locuințe s-au majorat, ...
Adaosul comercial la alimentele de bază, plafonat până la finalul lunii iunie 2025. Și prețurile polițelor RCA vor rămâne la același nivel
Adaosul comercial la alimentele de bază, plafonat până la finalul lunii iunie 2025. Și prețurile ...
Cum să termini curățenia de Crăciun mai repede. Cele mai bune sfaturi ca să faci casa lună în câteva minute
Cum să termini curățenia de Crăciun mai repede. Cele mai bune sfaturi ca să faci casa lună în ...
O glumă făcută de un influencer englez la adresa românilor a împărțit internetul în două. Reacții dure din partea celor care nu au gustat-o: „Arați ca aceia despre care vorbești”
O glumă făcută de un influencer englez la adresa românilor a împărțit internetul în două. Reacții ...
ANAF, cu ochii pe conturile bancare ale românilor cu conturi la BCR, CEC Bank sau Banca Transilvania
ANAF, cu ochii pe conturile bancare ale românilor cu conturi la BCR, CEC Bank sau Banca Transilvania
O familie trăiește la limita subzistenței! De peste un deceniu, este nevoită să se descurce cu mai puțin de 20 de lei pe zi
O familie trăiește la limita subzistenței! De peste un deceniu, este nevoită să se descurce cu mai ...
Incendiu la Spitalul Colentina, o parte dintre pacienţi au fost evacuaţi. S-a intervenit cu 10 autospeciale
Incendiu la Spitalul Colentina, o parte dintre pacienţi au fost evacuaţi. S-a intervenit cu 10 autospeciale
Val de angajări la Casele de Pensii. Peste 1.000 de posturi libere în toată țara
Val de angajări la Casele de Pensii. Peste 1.000 de posturi libere în toată țara
Lanțul de cafenele 5 to Go a fost vândut. Tranzacție de milioane pe piața din România
Lanțul de cafenele 5 to Go a fost vândut. Tranzacție de milioane pe piața din România
Instagram introduce funcția de programare a mesajelor. Îi va ajuta pe foarte mulți utilizatori
Instagram introduce funcția de programare a mesajelor. Îi va ajuta pe foarte mulți utilizatori
Categoria de români care câștigă cel puțin 176 de lei pe zi. Este una dintre cele mai cunoscute meserii din România
Categoria de români care câștigă cel puțin 176 de lei pe zi. Este una dintre cele mai cunoscute ...
Cine este, cum arată și cu ce se ocupă soția lui Nicușor Dan. Primarul are doi copii alături de Mirabela Grădinaru
Cine este, cum arată și cu ce se ocupă soția lui Nicușor Dan. Primarul are doi copii alături de ...
Câți bani face Ilinca Vandici din afacerea cu parfumuri. Proiectul vedetei se bucură de un mare succes
Câți bani face Ilinca Vandici din afacerea cu parfumuri. Proiectul vedetei se bucură de un mare succes
Brigitte Pastramă, cadou de peste 100.000 de euro din partea soțului. Nu oricine și-ar permite un asemenea lux
Brigitte Pastramă, cadou de peste 100.000 de euro din partea soțului. Nu oricine și-ar permite un ...
Transportul public devine gratuit din 1 ianuarie 2025. Măsura luată de primar pentru combaterea poluării
Transportul public devine gratuit din 1 ianuarie 2025. Măsura luată de primar pentru combaterea poluării
Dan Șucu, noul patron al echipei Genoa. Finanțatorul Rapidului a preluat 77% din acțiunile legendarului club din Italia
Dan Șucu, noul patron al echipei Genoa. Finanțatorul Rapidului a preluat 77% din acțiunile legendarului ...
Elena Lasconi îi cere lui Klaus Iohannis să-și dea demisia: „Să facă asta dacă are onoare”
Elena Lasconi îi cere lui Klaus Iohannis să-și dea demisia: „Să facă asta dacă are onoare”