Un raport realizat de Institutul Național de Statistică (INS) arată că salariul mediu net a crescut în România cu 16 lei în februarie 2023. Așa cum relatează stiripesurse.ro, creșterea este de 0.4% comparativ cu luna anterioară.
INS arată că au crescut câștigurile salariale medii net în România, concret, cu 16 lei, în februarie 2023. Acest lucru înseamnă o mărire de 0.4% față de luna anterioară, respectiv, o creștere de 14.8% în comparație cu perioada similară din 2022. Sursa citată precizează că valorile cele mai mari au fost identificate în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv în cele informatice (10.234). Totodată, cele mai mici au fost înregistrate în hoteluri și restaurante (2.355).
INS relatează că mărirea câștigului salarial mediu net este determinat de acordarea de prime ocazionale, referindu-ne la cele anuale sau pentru performanțe deosebite, dar și prin drepturile în natură, ajutoare bănești, sume din profilul net sau alte fonduri, în care includem și biletele de valoare. În același timp, specialiștii confirmă că nivelul salarial este influențat atât de creșteri, cât și de scăderi.
„În luna februarie 2023, nivelul câştigului salarial mediu net a fost influenţat, în aproape egală măsură, atât de creşteri, cât şi de scăderi faţă de luna precedentă.
Astfel, creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale sau pentru performanţe deosebite) în luna februarie 2023, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum şi de realizările de producţie ori încasările mai mari (în funcţie de contracte/proiecte)”, precizează INS.
Cele mai semnificative creșteri ale salariului mediu net sunt înregistrate după cum urmează: 24.7% în fabricarea produselor din tutun, 19.6% în activități auxiliare pentru intermedieri financiare, 14.6% în fabricarea produselor farmaceutice. De asemenea, măririle s-au resimțit în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (7.5 și 11%), înregistrări audio și activități de editare muzicală, fabricarea produselor de cocserie, activități profesionale, fabricarea calculatoarelor și nu numai.
Scăderile înregistrate în salariul mediu net față de ianuarie 2023 sunt explicate prin acordarea în lunile precedente de premii ocazionale, ajutoare bănești, drepturi în natură sau sume din profitul net și din alte fonduri. De asemenea, micșorarea a fost determinată de nerealizările de producție sau încasările mici.
Cele mai semnificative scăderi sunt înregistrate în activitățile de servicii anexe extracției (-10.9%), transporturi aeriene (10.1%), extracția minereurilor metalifere (între -3 și -8%), transporturi pe apă. Totodată, clasamentul continuă cu micșorările din telecomunicații, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, hoteluri și restaurante și nu numai.
Citește și: Salariul din România plătit cu 3.700 de euro. Ce trebuie să facă un android developer