Certificatul de înmatriculare este documentul de identitate al unui autovehicul, pe care proprietarul trebuie să-l permanent asupra lui. În certificat sunt precizate caracteristicile tehnice ale autovehiculului, data ultimei inspecții tehnice și informații despre proprietar.
După reținerea acestui document de către Poliția Rutieră, unii șoferi au interpretat greșit atribuțiile Registrului Auto Român (RAR), considerând că printre acestea se numără și returnarea certificatului de înmatriculare.
RAR precizează că nu are dreptul de a opri vehiculele în trafic, de a reține certificatele de înmatriculare și nici de a returna aceste documente.
Potrivit reprezentanților RAR, în cazul controalelor mixte RAR – Poliție, specialiștii Registrului fac doar verificări tehnice ale vehiculului, urmând ca polițiștii să decidă asupra sancțiunilor.
Conform Codului rutier, lipsa certificatului de înmatriculare poate fi sancționată cu amendă de până la 1.620 de lei.
Pentru recuperarea certificatului, dacă acesta a fost reținut din cauza lipsei Inspecției Tehnice Periodice (ITP), este necesar ca vehiculul să treacă o verificare tehnică la RAR. Odată declarat vehiculul admis, se eliberează o dovadă ce permite recuperarea certificatului de la Poliție.
Dacă CI a fost reținut din cauza unor defecțiuni tehnice, RAR verifică doar remedierea acestora. După confirmarea reparațiilor, reprezentantul RAR menționează acest aspect pe dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare, permițând astfel recuperarea documentului de la autorități. Legislația prevede inclusiv fotografierea elementelor reparate, cum ar fi caroseria sau sistemul de evacuare, notează capital.
”Vrem să fiți informați și să aveți o imagine clară asupra a ceea ce intră în atribuțiile Registrului Auto Român. Colegii noștri nu au dreptul să oprească autovehicule în trafic și nici să rețină un certificat de înmatriculare. În cadrul unui control efectuat de un echipaj mixt RAR-Poliția Rutieră, aceste decizii le poate lua doar reprezentantul MAI. Specialiștii Registrului Auto Român doar verifică autovehiculul cu ajutorul echipamentelor disponibile în autolaboratorul CTT și întocmesc un raport cu constatările, pe care îl înmânează polițistului rutier. Acesta poate lua decizia aplicării unei sancțiuni”, au precizat, pe Facebook, reprezentanții RAR.
Citește și Ce salariu primește Dani Oțil la Antena 1. Dezvăluirile făcute de cunoscutul prezentator