Registrul Auto Român (RAR) a demontat recent un fake news care circulă pe diverse platforme media referitor la presupuse modificări legislative legate de anvelopele de iarnă. Într-un comunicat oficial, RAR a clarificat că legislația românească privind utilizarea anvelopelor de iarnă nu a suferit nicio schimbare. Contrar zvonurilor, nu au fost introduse noi reglementări care să interzică folosirea anumitor tipuri de anvelope de la 1 octombrie. RAR asigură proprietarii de vehicule că vor fi informați prompt în cazul unor modificări legislative care îi afectează direct, după cum notează Știri pe surse.
După cum explică RAR, în conformitate cu Ordonanța Guvernului nr. 5/2011, care modifică OG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, anvelopele de iarnă sunt identificate prin marcajele ce conțin literele M și S, în diverse combinații: M+S, M.S. sau M&S.
Aceste marcaje sunt singurele care atestă că anvelopele sunt omologate pentru utilizarea pe timp de iarnă. RAR subliniază că denumirea de anvelopă „all-season” este pur comercială și nu definește exact tipul de anvelopă omologată pentru iarnă. Astfel, pentru a fi în conformitate cu legislația, anvelopele trebuie să aibă inscripționate literele M și S sub una dintre formele menționate.
Te-ar putea interesa și: Uniunea Europeană, decizie de ultim moment! Șoferii vor trebui să își schimbe anvelopele mai des!
„BREAKING NEWS despre anvelopele de iarnă în plin val de caniculă! Iată ce trebuie să știi pentru a nu fi luat prin surprindere de nămeți! NU s-a modificat nimic în legislația din România cu privire la utilizarea anvelopelor de iarnă!
Pentru că am citit și noi știrile despre “anvelopele care sunt interzise de la 1 octombrie”, vă spunem că rămâne cum am stabilit: vă anunțăm noi când apar noutăți legislative care pot avea impact asupra deținătorilor de vehicule!”, transmite RAR.
RAR a reamintit că nu există o perioadă prestabilită în care trebuie utilizate anvelopele de iarnă. Acestea devin obligatorii doar atunci când vehiculul circulă pe drumuri acoperite cu gheață, zăpadă sau polei. În astfel de condiții, folosirea anvelopelor de iarnă este crucială pentru siguranța rutieră și pentru evitarea amenzilor prevăzute de lege.
Pentru a preveni confuziile și pentru a fi la curent cu reglementările oficiale, autoritățile recomandă șoferilor să se informeze din surse oficiale și să urmeze indicațiile autorităților competente. Astfel, pot fi evitate atât problemele legale, cât și cele legate de siguranța în trafic.