RAR (Registrul Auto Român) a acordat certificarea pentru utilizarea surselor de lumină LEDr în România, astfel că șoferii își pot schimba becurile la mașinile vechi în mod legal. Lista vehiculelor compatibile poate fi consultată chiar la furnizorul becurilor de tip LEDr, înlocuirea putând fi realizată în anumite condiții, ce țin de anul de fabricație sau de modelul mașinii.
Șoferii vor primi o declarație de conformitate, emisă de titularul certificatului de conformitate, însoțită de o copie a certificatului de conformitate emis de RAR.
De asemenea, instituția mai precizează că sursa de lumină de înlocuire se montează pe vehicule la care se poate identifica numărul de omologare de tip pe eticheta constructorului vehiculului și număr de omologare al farului.
Nu în ultimul rând, pe corpurile farurilor și lămpilor vehiculului de destinație, trebuie să se aplice două etichete. Una dintre ele furnizată de producător, cu marcajul de omologare de tip germană, iar alta furnizată de titularul certificării, cu numărul certificatului de conformitate emis de RAR.
Astfel, în cazul în care o mașină modificată astfel este oprită de poliție la control în trafic, va trebui să prezinte documentul care atestă că sursa de lumină este certificată. De asemenea, RAR recomandă ca șoferii să aibă asupra lor și actul de la vânzător.
Becurile LEDr au o serie de avantaje, printre care se numără:
Sursele de lumină de înlocuire LEDr se montează doar pe vehicule omologate de tip european, pe care să se poată identifica numărul de omologare de tip (situat pe plăcuța producătorului) și numărul de omologare al dispozitivului de iluminare (precum farul, lampa, etc.).
Citește și : Adeverință de vechime pentru pensie. De unde o poți obține dacă firma la care ai lucrat a dat faliment
Utilizatorul trebuie să păstreze în vehicul declarația de conformitate emisă de titularul certificatului de conformitate emis de RAR.
Este important ca după montarea surselor de lumină LEDr, în special în cazul luminilor de întâlnire, să fie verificate unghiurile de înclinare inițială a fasciculului luminos și forma asimetrică a acestuia.
În plus, pe corpul dispozitivului de iluminare se aplică, prin etichetare, marcajul de omologare de tip germană și numărul certificatului de conformitate emis de RAR.