„Noi putem deveni jucători, nu doar consumatori neţi, adică pe independenţă energetică, ci jucători la nivelul pieţei de energie de talia Norvegiei. În Europa pot fi, în următorii zece ani, doi mari jucători în zona furnizării de gaze naturale: Norvegia şi România”
Europarlamentarul roman a făcut un apel la investiții în acest domeniu
„Dacă nu înţelegem momentul ăsta astral şi dacă nu punem presiune pe companiile care au concesiuni, dacă nu investim spre această zonă şi dacă nu înţelegem că investiţiile nu trebuie făcute exclusiv de stat, ci trebuie făcute în parteneriat, corporaţii străine şi cu corporaţii româneşti pentru a face câte un consorţiu care să aibă responsabilitatea şi care să aibă prin lege obligativitatea ca în următorii 10-20-30 de ani să dea prioritar în cadrul sistemului naţional energetic”,a declarat Rareş Bogdan.
Liderul liberal a afirmat că realizarea investiţiei Neptun Deep, în care sunt implicate companiile OMV şi Romgaz, stagnează, iar statul trebuie să „pună presiune pe OMV şi pe Romgaz pentru ca acea investiţie să fie făcută cât mai rapid cu putinţă.
Rareş Bogdan consideră, de asemenea, că sistemul naţional ar trebui să aibă prioritate când este vorba despre furnizarea de gaze din producţia internă.
El a spus că, în opinia sa, „ANRE uneori se mişcă prea încet” şi că „nu îşi înţeleg, poate, uneori, puterea pe care o au”, cei din Autoritatea de reglementare în acest domeniu.
„Decizia finală în privinţa investiţiei în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră ar putea fi luată la jumătatea anului 2023, dar ştim cu toţii că dacă Legea offshore ar fi fost într-un alt loc în 2018, am fi văzut producţia de la Neptun la sfârşitul acestui an”,a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom.
Executivul companiei austriece a oferit, în cadrul aceleiași conferințe de presă, detalii despe tranzacţia dintre Romgaz şi Exxon Mobi
„Tranzacţia dintre Romgaz şi Exxon Mobil va fi finalizată în al treilea trimestru din acest an şi suntem pregătiţi să devenim operatori, pentru că avem echipa necesară. Legea offshore aduce nişte îmbunătăţiri pe care le salutăm, însă avem nevoie de clarificări în ceea ce priveşte principiile de piaţă liberă pe baza transferului responsabilităţii de operare. Va dura între 9 şi 12 luni până la luarea deciziei finale de investiţii, care se estimează a fi luată la mijlocul anului 2023.”
Şefa OMV Petrom a punctat, totodată, că dacă Legea offshore ar fi fost aprobată în anul 2018, primele rezultate ale producţiei din proiectul Neptun Deep s-ar fi observat la sfârşitul acestui an.
Consiliul de Administraţie al SNGN Romgaz a avizat, în data de 2 noiembrie 2021, achiziţia tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, preţul de achiziţie stabilit fiind de 1,060 miliarde dolari şi poate fi ajustat pozitiv cu cel mult 10 milioane dolari.