- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rareș Bogdan crede că România poate deveni al doilea mare furnizor de gaze naturale din Europa, după Norvegia, în următorii 10 ani

15 Oct, 15:40 • Gabriela Andreescu
Europarlamentarul Rareş Bogdan este de părere că România poate fi, în următorul deceniu, unul dintre cei doi mari furnizori de gaze naturale din Europa, alături de Norvegia.
Rareș Bogdan crede că România poate deveni al doilea mare furnizor de gaze naturale din Europa, după Norvegia, în următorii 10 ani

Prezent în cadrul emisiunii Controversat de la Realitatea Plus, Rareș Bogdan a pledat pentru conștientizarea conjuncturii favorabile în care se află țara noastră care, mulțumită resurselor de gaze naturale de care dispune, poate deveni un jucător important pe piața de profil.

„Noi putem deveni jucători, nu doar consumatori neţi, adică pe independenţă energetică, ci jucători la nivelul pieţei de energie de talia Norvegiei. În Europa pot fi, în următorii zece ani, doi mari jucători în zona furnizării de gaze naturale: Norvegia şi România”

Europarlamentarul roman a făcut un apel la investiții în acest domeniu

„Dacă nu înţelegem momentul ăsta astral şi dacă nu punem presiune pe companiile care au concesiuni, dacă nu investim spre această zonă şi dacă nu înţelegem că investiţiile nu trebuie făcute exclusiv de stat, ci trebuie făcute în parteneriat, corporaţii străine şi cu corporaţii româneşti pentru a face câte un consorţiu care să aibă responsabilitatea şi care să aibă prin lege obligativitatea ca în următorii 10-20-30 de ani să dea prioritar în cadrul sistemului naţional energetic”,a declarat Rareş Bogdan.

Ce  alte propuneri mai are Rareș Bogdan cu privire la dezvoltarea sistemului energetic din România

Liderul liberal a afirmat că realizarea investiţiei Neptun Deep, în care sunt implicate companiile OMV şi Romgaz, stagnează, iar statul trebuie să „pună presiune pe OMV şi pe Romgaz pentru ca acea investiţie să fie făcută cât mai rapid cu putinţă.

Rareș Bogdan vede România al doilea mare furnizor de gaze naturale din Europa, după Norvegia, în următorii 10 ani
Rareș Bogdan vede România al doilea mare furnizor de gaze naturale din Europa, după Norvegia, în următorii 10 ani

Rareş Bogdan consideră, de asemenea, că sistemul naţional ar trebui să aibă prioritate când este vorba despre furnizarea de gaze din producţia internă.

El a spus că, în opinia sa, „ANRE uneori se mişcă prea încet” şi că „nu îşi înţeleg, poate, uneori, puterea pe care o au”, cei din Autoritatea de reglementare în acest domeniu.

Citește și: Rareş Bogdan acuză Black Sea Oil & Gas că vinde gazul companiilor străine: „Există o lege extrem de clară, prioritatea o are statul român”

Reprezentanții companiei OMV Petrom au făcut o serie delarații în ceea ce privește investiția în proiectul Neptun Deep

„Decizia finală în privinţa investiţiei în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră ar putea fi luată la jumătatea anului 2023, dar ştim cu toţii că dacă Legea offshore ar fi fost într-un alt loc în 2018, am fi văzut producţia de la Neptun la sfârşitul acestui an”,a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom.

Executivul companiei austriece a oferit, în cadrul aceleiași conferințe de presă, detalii despe tranzacţia dintre Romgaz şi Exxon Mobi

„Tranzacţia dintre Romgaz şi Exxon Mobil va fi finalizată în al treilea trimestru din acest an şi suntem pregătiţi să devenim operatori, pentru că avem echipa necesară. Legea offshore aduce nişte îmbunătăţiri pe care le salutăm, însă avem nevoie de clarificări în ceea ce priveşte principiile de piaţă liberă pe baza transferului responsabilităţii de operare. Va dura între 9 şi 12 luni până la luarea deciziei finale de investiţii, care se estimează a fi luată la mijlocul anului 2023.

Şefa OMV Petrom a punctat, totodată, că dacă Legea offshore ar fi fost aprobată în anul 2018, primele rezultate ale producţiei din proiectul Neptun Deep s-ar fi observat la sfârşitul acestui an.

Consiliul de Administraţie al SNGN Romgaz a avizat, în data de 2 noiembrie 2021, achiziţia tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, preţul de achiziţie stabilit fiind de 1,060 miliarde dolari şi poate fi ajustat pozitiv cu cel mult 10 milioane dolari.

Urmărește Daily Business pe Google News
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...