Nu în ultimul rând, carnea acestui porc este mai puțin pretențioasă decât carnea altor rase de porci, este foarte rezistentă la boli, iar exemplarele cresc zilnic în greutate cu aproximativ 550 de grame. Din păcate, au rămas puțini fermieri în România care mai cresc porci din rasa Negru de Strei.
Chiar dacă nu mai este la mare căutare în România, carnea porcului din rasa Negru de Strei este foarte apreciată peste hotare, cererea venind cu precădere din partea străinilor.
Această rasă a apărut în depresiunea Hațeg, de-a lungul râului Strei care îi dă și numele. Este o rasă autohtonă, iar exemplarele de porci au anumite caracteristici care îi diferențiază de restul. Porcii din această rasă pot ajunge la maximum 180 de kilograme, iar femelele la 150 de kilograme. Corpul lor este robust, iar picioarele sunt scurte și puternice, scrie fanatik.ro
Porcii Negru de Strei nu sunt deloc greu de crescut comparativ cu porcii din rasele comerciale. Apoi, este o rasă foarte rezistentă la boli. Carnea provenind de la această rasă este de o calitate superioară, este echilibrată în grăsimi și fibre. În plus, are un gust deosebit, este suculentă, putând fi folosită în diverse preparate tradiționale. De asemenea, slănina este și ea gustoasă și de calitate superioară.
Negru de Strei se folosea cu succes pentru producția mixtă, atât de carne cât și de grăsime.
Puse la îngrășat, aceste exemplare cresc zilnic în greutate nu mai puțin de 550 de grame. Cu trei luni înainte de sacrificare, fermierii au grijă ca porcii să aibă parte de un regim alimentar special. Mâncarea lor zilnică se bazează pe porumb, acest lucru însemnând că producția de carne va fi un mix între fibră și grăsime.
În prezent, porcii din rasa Negru de Strei se mai regăsesc doar în zonele originare de creștere. Pentru că numărul lor este din ce în ce mai mic, fermierii ar putea primi ajutor de la stat, la fel cum se întâmplă în cazul crescătorii de alte rase de porci.