Recent, în spațiul public românesc a devenit virală povestea unui șomer care a aflat că printre cursurile de recalificare oferite de AJOFM Neamț se află și cursuri de antreprenoriat. Acesta cauză căuta un loc de muncă în țară după o perioadă îndelungată petrecută lucrând în străinătate. Potrivit informațiilor furnizate de ANOFM, 503 de persoane în căutarea unui loc de muncă au participat la cursurile gratuite pentru dobândirea de competențe antreprenoriale, dar nu a dezvăluit și câti și-au început propria afacere, transmite Economedia.
„E disprețul maxim pe care poți să-l ai când ar trebui să pregătești forță de muncă, în schimb tu organizezi cursuri gratuite de ”patroni” la AJOFM Neamț. Adică într-un județ unde aproape jumătate din populație e plecată la muncă în Italia și Spania, tu faci cursuri de patroni?
Mi se pare absolut nepotrivit și sunt sigur că agențiile județene primesc, de decenii, bani pentru pregătirea forței de muncă și aruncă banii pe prostii. Dar ce-am văzut acum este de-a dreptul șocant. Am și întrebat-o pe doamna de la intrare la ce folosește cursul acesta? Mi-a răspuns că dacă vreau să îmi fac o afacere. Da, dacă vreau să-mi fac o afacere, îmi trebuie bani, nu diplome”, a explicat bărbatul.
Te-ar putea interesa și: 3000 de cetățeni ucraineni și-au găsit locuri de muncă în România. ANOFM, la ora bilanțului
După cum arată răspunsurile oficiale oferite de autorități, în programele de formare profesională și în procesele de evaluare a competențelor organizate de ANOFM, instituție care coordonează și activitatea AJOFM Neamț, în anul 2023 au fost implicate 27.843 de persoane. În primele trei luni ale anului 2024, numărul participanților a fost de 6.007 persoane.
În plus, 503 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au participat la cursurile gratuite pentru dobândirea de competenţe antreprenoriale, iar în primele trei luni ale anului 2024, acest număr a scăzut la 163 de persoane. Cu toate acestea, ANOFM nu a furnizat informații cu privire la numărul celor care au demarat o afacere după finalizarea cursului.
După cum arată AJOFM Neamț, „competențele antreprenoriale fac parte din cele opt competențe clasificate ca și competențe-cheie pentru învățare pe tot parcursul vieții în Cadrul european de referință (conform Recomandării Consiliului din 22 mai 2018 privind competențele-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții).
Astfel, aceste competențe antreprenoriale sunt utile atât pentru angajați, cât și pentru cei care inițiază/dețin o afacere, ajutându-i să se evolueze mai bine din punct de vedere profesional. Într-o lume dinamică și intens interconectată, fiecare persoană are nevoie de o gamă largă de aptitudini și competențe, iar dezvoltarea acestora trebuie să se desfășoare în mod continuu, pe tot parcursul vieții.”
Citește și: ANOFM, anunțul momentului pentru români. Ce se întâmplă cu rata șomajului