Răsturnare de situație în procesul penal al lui Donald Trump din Georgia! Donald Trump este acuzat că în anul 2020 ar fi încercat să fraudeze alegerile prezidențiale din Georgia, scrie știripesurse.
Citește și Ce avere Donald Trump în 2023. Afaceristul american a fost în pragul falimentului în anii ’90
În încercarea de a se agăța de putere și de a-l învinge pe Joe Biden, Trump a apelat la mai multe tertipuri care i-au adus în cele din urmă patru dosare în New York, Florida, Washington DC și Georgia.
Potrivit presei de peste Ocean, în Georgia, fostul președinte se confruntă cu cea mai grea bătălie juridică de până acum, care ar putea avea cele mai mari consecințe pentru cariera sa politică și pentru libertatea sa.
Donald Trump a fost acuzat marți dimineață de 13 capete de acuzare pentru mai multe infracțiuni, printre care șantaj și încălcarea jurământului, printre altele.
Oamenii legii spun că în urmă cu trei ani, Trump a încercat să convingă mai mulți oficiali de stat să anuleze rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, pe numirea a 16 electori „supleanți” care să-i declare victoria și pe diverse alte scheme menite să-i aducă Georgia și președinția.
Deși este un caz extrem de complex, acesta nu a primit la fel de multă atenție ca acuzațiile din Washington, unde probele sunt strâns legate de revoltele din 6 ianuarie de la Capitoliu, și din Miami, unde este acuzat de gestionarea defectuoasă a unor documente confidențiale la clubul său Mar-a-Lago din Palm Beach.
De asemenea, acuzația din New York, care implică presupuse plăți de ”bani de tăcere” către vedeta pentru adulți Stormy Daniels, a atras atenția tabloidelor din SUA.
În prezent, primul hop pentru Donald Trump este faptul că procesul va avea loc la nivel de stat. Atât cazul documentelor clasificate, cât și cel al revoltelor de la Capitoliu au fost intentate de Jack Smith, avocatul special, la nivel federal.
Astfel, dacă Donald Trump este condamnat și apoi reales președinte al SUA, el ar putea să se grațieze singur sau să ceară unui aliat din cadrul Departamentului de Justiție să facă acest lucru.
De-a lungul timpului, în istoria SUA grațierile au fost folosite de președinți pentru a corecta greșeli istorice sau pentru a promova unitatea americană.
De exemplu, Abraham Lincoln și Andrew Johnson au grațiat mii de foști ofițeri confederați după Războiul Civil American, însă niciodată vreun președinte nu s-a grațiat singur.
Cu toate acestea, autoritatea președintelui de a grația este limitată prin Constituție la condamnările federale, iar Donald Trump nu ar avea jurisdicție asupra propriei sale condamnări în comitatul Fulton, Georgia, unde va avea loc procesul.
Chiar dacă în majoritatea statelor autoritatea de a grația aparține guvernatorului ales, în Georgia decizia poate fi luată doar de un consiliu format din oficiali ai statului.
Concret, consiliul permite condamnaților să solicite grațierea sau restabilirea drepturilor civile și politice doar după cel puțin doi ani de la executarea pedepsei și doar în „cazuri excepționale”.