- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Răsturnare de situație în procesul penal al lui Donald Trump din Georgia! Dacă va fi condamnat ar putea deveni primul președinte american care se grațiază singur

15 Aug, 23:01 • Cornel Ghimeșan
O nouă ipoteză șoc zguduie scena politică din SUA! Dacă Donald Trump va fi condamnat în procesul penal din Georgia și apoi va fi reales președinte, el ar putea să se grațieze singur ceea ce va fi premieră în istoria SUA.
Răsturnare de situație în procesul penal al lui Donald Trump din Georgia! Dacă va fi condamnat ar putea deveni primul președinte american care se grațiază singur

Răsturnare de situație în procesul penal al lui Donald Trump din Georgia! Donald Trump este acuzat că în anul 2020 ar fi încercat să fraudeze alegerile prezidențiale din Georgia, scrie știripesurse. 

Citește și Ce avere Donald Trump în 2023. Afaceristul american a fost în pragul falimentului în anii ’90

Răsturnare de situație în procesul penal al lui Donald Trump din Georgia!

În încercarea de a se agăța de putere și de a-l învinge pe Joe Biden, Trump a apelat la mai multe tertipuri care i-au adus în cele din urmă patru dosare în New York, Florida, Washington DC și Georgia.

Potrivit presei de peste Ocean, în Georgia, fostul președinte se confruntă cu cea mai grea bătălie juridică de până acum, care ar putea avea cele mai mari consecințe pentru cariera sa politică și pentru libertatea sa.

Donald Trump a fost acuzat marți dimineață de 13 capete de acuzare pentru mai multe infracțiuni, printre care șantaj și încălcarea jurământului, printre altele.

Oamenii legii spun că în urmă cu trei ani, Trump a încercat să convingă mai mulți oficiali de stat să anuleze rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, pe numirea a 16 electori „supleanți” care să-i declare victoria și pe diverse alte scheme menite să-i aducă Georgia și președinția.

Deși este un caz extrem de complex, acesta nu a primit la fel de multă atenție ca acuzațiile din Washington, unde probele sunt strâns legate de revoltele din 6 ianuarie de la Capitoliu, și din Miami, unde este acuzat de gestionarea defectuoasă a unor documente confidențiale la clubul său Mar-a-Lago din Palm Beach.

De asemenea, acuzația din New York, care implică presupuse plăți de ”bani de tăcere” către vedeta pentru adulți Stormy Daniels, a atras atenția tabloidelor din SUA.

În prezent, primul hop pentru Donald Trump este faptul că procesul va avea loc la nivel de stat. Atât cazul documentelor clasificate, cât și cel al revoltelor de la Capitoliu au fost intentate de Jack Smith, avocatul special, la nivel federal.

Astfel, dacă Donald Trump este condamnat și apoi reales președinte al SUA, el ar putea să se grațieze singur sau să ceară unui aliat din cadrul Departamentului de Justiție să facă acest lucru.

De-a lungul timpului, în istoria SUA grațierile au fost folosite de președinți pentru a corecta greșeli istorice sau pentru a promova unitatea americană.

De exemplu, Abraham Lincoln și Andrew Johnson au grațiat mii de foști ofițeri confederați după Războiul Civil American, însă niciodată vreun președinte nu s-a grațiat singur.

Cu toate acestea, autoritatea președintelui de a grația este limitată prin Constituție la condamnările federale, iar Donald Trump nu ar avea jurisdicție asupra propriei sale condamnări în comitatul Fulton, Georgia, unde va avea loc procesul.

Chiar dacă în majoritatea statelor autoritatea de a grația aparține guvernatorului ales, în Georgia decizia poate fi luată doar de un consiliu format din oficiali ai statului.

Concret, consiliul permite condamnaților să solicite grațierea sau restabilirea drepturilor civile și politice doar după cel puțin doi ani de la executarea pedepsei și doar în „cazuri excepționale”.

Citește și Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, copiază discursul lui Trump: „Bulgaria are nevoie de un gard la graniţă, care să fie construit cu banii UE”

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci