După cum arată cel mai recent raport al INS, șomajul a fost creștere în țara noastră în ultimele luni din 2023. Mai exact, în trimestrul IV al anului trecut, rata șomajului a înregistrat o creștere de 0,4% față de trimestrul precedent, ajungând la 5,8%, transmite Economedia.
Datele analizate de către specialiștii INS indică o rata de ocupare a populației în vârstă de 20-64 ani de 68,7%. Trebuie subliniat și faptul că această rată este însoțită de o scădere a gradului de ocupare în rândul populației în vârstă de muncă (15-64 ani), care a ajuns la 63,0%. Acest lucru sugerează că, în ciuda unei populații active de 8,16 milioane de persoane, un număr semnificativ de români nu au locuri de muncă
În ceea ce privește interpretarea datelor pe categorii de gen și mediu de viață, cifrele INS arată că există diferențe semnificative. Astfel, gradul de ocupare este mai mare în cazul bărbaților decât în cel al femeilor, fiind înregistrată o rată de 71,7% comparativ cu 54,1%.
În funcție de mediu de rezidență, persoanele din mediul urban au o rată de ocupare mai mare decât cele din mediul rural, cu 68,5% față de 57,0%. Aceste discrepanțe arată că anumite segmente ale populației sunt mai vulnerabile în fața șomajului decât altele și necesită măsuri pentru a soluționa aceste probleme.
Un alt aspect care atrage atenția este rata de ocupare a tinerilor, situată la doar 18,4%. Tinerii se confruntă cu dificultăți în a intra pe piața muncii și oportunități de angajare care să le ofere un început solid în carieră. Această situație poate avea consecințe pe termen lung asupra dezvoltării economice și sociale a țării.
Citește și: Ajutorul de șomaj în 2024. De ce acte ai nevoie ca să beneficiezi de sprijin
După cum transmite Eurostat, rata şomajului s-a menţinut la 6% în Uniunea Europeană în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, şi la 6,4% în zona euro, în scădere uşoară, de la 6,5%, în decembrie, transmite Agerpres.
În raport cu restul statelor membre în UE, România s-a situat la jumătatea clasamentului. În ianuarie 2023, rata şomajului în zona euro era de 6,6%, iar în întreaga uniune de 6,1%.
Datele Eurostat indică faptul că 13,144 milioane de europeni, dintre care 11 milioane doar din zona euro, erau în şomaj în luna ianuarie, asta comparativ cu luna ianuarie 2023, atunci când numărul lor a scăzut.
Cele mai mici rate ale şomajului din UE au fost raportate în Malta (2,6%), Polonia (2,9%), Cehia (3%) şi Germania (3,1%). În contrast, cea mai ridicată rată a şomajului era în Spania (11,6%) şi Grecia (10,4%)