Nemții și francezii, spre exemplu, plătesc rate la bancă semnificativ mai mici decât românii, asta în pofida faptului că, în cele două țări, salariile sunt mult mai mari, la fel puterea de cumpărare, comparativ cu România. Potrivit unui studiu Eurostat, citat de financialintelligence.ro, dobânda anuală efectivă medie la creditele ipotecare din România este de 6,5%, mai mare decât media din UE.
În ceea ce privește creditele de consum, în România, rata dobânzii ajunge la 10,2%, în timp ce, în Uniunea Europeană, media este cuprinsă între 5% și 6,5%. Nemții și francezii au cele mai convenabile dobânzi la acest tip de credite – 5,5%, respectiv 6%. La polul opus, ungurii și polonezii plătesc aceleași dobânzi ca românii – 9,8% și, respectiv, 9,5%.
Dobânzile ridicate la credite, în România, se explică prin faptul că România a avut una dintre cele mai mari rate ale inflației din Europa comparativ cu media europeană în anul 2023.
Luând în calcul criteriul percepției de risc, economia românească este considerată mai riscantă decât cea a altor țări din Uniunea Europeană. Acest lucru are drept consecință aplicarea unor marje de dobândă mai mari.
După criteriul costurilor de finanțare, băncile din România au acces la finanțare la costuri mai mari, comparativ cu cele din țările dezvoltate ale UE. Acest lucru se reflectă în ratele dobânzilor oferite clienților.
Brokerul de credite AVBS le recomandă românilor care au nevoie să acceseze împrumuturi să apeleze la brokerii de credite. Aceștia îi va ajuta să identifice ofertele bancare cele mai avantajoase.
„Informarea corectă și optimizarea costurilor sunt esențiale atunci când românii își fac planuri de creditare. Deși dobânzile sunt mai ridicate, există soluții pentru a reduce aceste costuri, prin comparații atente și servicii de brokeraj. Refinanțarea sau negocierile directe cu banca pot face o diferență considerabilă pe termen lung”, a precizat Valentin Anghel, CEO AVBS Broker de Credite.
Citeste si 18% dintre oamenii care iau credite ipotecare sunt bugetari. Rezultatele unei noi analize