- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ratele cresc iar! De la 1 octombrie, românii vor scoate și banii de la saltea

27 Sep, 17:56 • Bugiu ⁠Ana Maria
Ratele cresc iar de la 1 octombrie! Economiile românilor vor avea de suferit.
Ratele cresc iar! De la 1 octombrie, românii vor scoate și banii de la saltea

Începând cu ziua de 1 octombrie 2024, românii care au contractat credite în lei cu dobândă variabilă după aprilie 2019, se vor confrunta cu o creștere a ratelor lunare, ceea ce va însemna că vor trebui să economisească mai mult decât până acum, lună de lună.

Această majorare este rezultatul actualizării indicelui IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor), care va fi ajustat la finalul lunii septembrie. Conform estimărilor specialiștilor, dobânda IRCC va crește de la 5,86% la 5,99%, ceea ce va influența direct costul împrumuturilor, potrivit Antena 3 CNN.

Te-ar mai putea interesa și: România, printre cele mai prietenoase țări cu creditele ipotecare din UE. Este raiul pieței imobiliare

foto: rate

Ratele cresc iar! De la 1 octombrie, românii vor scoate și banii de la saltea!

Deși Banca Națională a României (BNR) a redus dobânda de politică monetară cu 0,25%, indicele IRCC se actualizează doar trimestrial. Aceasta înseamnă că modificările de politică monetară ale BNR nu se vor reflecta imediat în ratele la credite.

Creșterea indicelui IRCC arată datele economice din perioada anterioară datei de 1 iulie 2024, ceea ce poate duce la o creștere a cheltuielilor pentru debitorii cu credite pe termen lung.

Pentru a ilustra impactul acestei creșteri, să luăm în considerare un exemplu concret. În cazul unui credit de 210.000 lei, contractat pe 25 de ani, rata lunară va crește cu aproximativ 20 de lei, ajungând astfel la 1.670 lei.

În cazul unui alt credit, de 250.000 lei pe 30 de ani, rata va crește cu aproximativ 30 de lei, atingând 2.070 lei. Deși aceste creșteri pot părea relativ minore, ele se adaugă la presiunea financiară pe care o resimt mulți români, în special în contextul creșterii costului vieții.

Experții estimează că o eventuală scădere a ratelor ar putea avea loc abia după 1 ianuarie 2025. Acest lucru se va întâmpla atunci când noul indice IRCC va reflecta reducerile de dobândă realizate de BNR în timpul verii, fapt care i-ar putea ajuta pe cei care se confruntă cu dificultățile financiare în aceste perioade grele ale economiei.

Specialiștii recomandă ca românii să se informeze constant și să urmărească noile informații referitoare la reglementările și schimbările care se vor mai face.

Te-ar mai putea interesa și: Lovitură pentru români: IRCC crește la 1 octombrie. Ratele la credite vor fi majorate