Vești bune pentru românii cu rate la bănci! Indicele ROBOR a început anul cu o scădere ușoară, ajungând la 7,56% pe an. În ședința precedentă, indicele în funcție de care se stabilesc ratele a fost cotat la 7,57% pe an.
Pe de altă parte, comparabil cu nivelul indicelui bancar la aceeași dată anul trecut, acesta crescut considerabil. La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era de doar 3,02% pe an, informează Agerpres.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a rămas la 7,81% pe an, iar ROBOR la 12 luni a coborât la 8,08% pe an faţă de 8,09% în şedinţa anterioară.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,71% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Cu toate acestea, specialiștii în domeniu vin cu vești proaste cu privire la evoluția ROBOR și IRCC în 2023, ceea ce va face ca ratele la bancă să devină un adevărat coșmar. Românii cu credite în lei la bănci se vor vedea nevoiți să plătească rate mai mari începând cu 1 ianuarie 2023, fie că acestea sunt stabilite în funcție de ROBOR fie în funcție de IRCC.
Specialiștii se așteaptă ca în luna ianuarie și IRCC, indicele la care românii au apelat ma măsură salvatoare împotriva nivelului crescut al ROBOR, să crească la 5,71%, de la 4,06%, ceea ce va însemna că va ajunge la cel mai ridicat nivel din istorie. Mai mult, în trimestrul 2 al anului următor, se estimează că acest indice ar putea să atingă și pragul de 6%. Pe de altă parte, comparat cu ROBOR la trei luni, indicele IRCC se va dovedi o alternativă convenabilă întrucât ROBOR, aflat la peste 7,6%, va avea o tendință de creștere spre 8%.