Metropolă înghițită de ape în timp! New York este în pericol să se scufunde datorită greutății zgârie-norilor săi.
O echipă de oameni de știință de la US Geological Survey și de la Universitatea Rhode Island a descoperit că greutatea zgârie-norilor dintr-o mare metropolă, cu peste 8 de locuitori, provoacă scufundarea celor cinci cartiere din New York cu 1-2 milimetri anual. Urbea americană face parte din cele 99 de orașe de coastă din întreaga lume, care se scufundă mai repede decât creșterea nivelului mării, conform unui studiu publicat în revista Geophysical Research Letters.
Echipa de experți a analizat greutatea a 1.084.954 de clădiri construite în New York, într-un oraș de 302 mile pătrate (778 kilometri pătrați), inclusiv peste 6.000 de clădiri mai înalte – dintre care 247 sunt zgârie-nori de peste 150 de picioare înălțime (45 de metri), potrivit Daily Mail.
Pe măsură ce acești giganți împing pământul de sub ei din ce în ce mai aproape de nivelul mării, schimbările climatice ridică oceanul pentru a-i întâlni, la New York.
În timp ce câțiva milimetri s-ar putea să nu sune catastrofal, unele părți ale orașului se scufundă mult mai repede, ținând pasul cu cele mai rapide rate cu care se știe că plăcile tectonice ale Pământului se mișcă.„Poate fi exacerbată prin forțarea furtunilor”, a declarat geologul și coautorul studiului Tom Parsons de la US Geological Survey. „Evident, am avut câteva evenimente în New York City cu sosirea uraganelor”.
Acum un an, coautorii studiului de la Universitatea din Rhode Island au enumerat New Yorkul, alături de alte 98 de orașe de coastă din întreaga lume care se scufundă și ele sub greutatea orizontului lor maiestuos.
În majoritatea orașelor pe care le-au cercetat, pământul de dedesubt se retrage mai repede decât crește nivelul mării din cauza schimbărilor climatice – combinația periculoasă care amenință rezidenții cu riscuri mai mari de inundații mai devreme decât se prevede de modelele climatice actuale.
Vezi azi și: Meteo 18 – 20 mai. Cum va fi vremea până în weekend
Pentru acest nou studiu, oamenii de știință au calculat mai întâi masa totală a clădirilor de peste un milion din New York: 764.000.000.000 de kilograme (764 de milioane de tone) sau 1,68 trilioane de pounds. În studiul privind orașele de coastă, experții au descoperit că 99 de orașe care sunt în apropierea oceanelor și mărilor și sunt expuse scufundării și a inundațiilor devastatoare. Cele mai expuse sunt orașele asiatice: Tianjin, Karachi, Manila, Semarang, Jakarta, Shanghai, Ho Chi Min, Hanoi, Chittagong, Kobe, Kerala și Mumbai, conform Geophysical Research Letters.De asemenea, Istanbul (Turcia), cu o populație de 15 milioane de locuitori, este cel mai expus din Europa. În plus, Lagos (Nigeria), Alexandria (Egipt), Taipei, Auckland, Tampa Bay, Miami și Houston (Statele Unite) sunt în mare pericol.