- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât vor trebui să plătească românii în plus pentru asigurarea RCA de la 1 iulie

18 Jun, 10:47 • Bumbeneci Diana
Prețurile pentru RCA vor crește la 1 iulie. Cât vor plăti șoferii.
Cât vor trebui să plătească românii în plus pentru asigurarea RCA de la 1 iulie

Cât vor trebui să plătească românii în plus pentru asigurarea RCA de la 1 iulie. Peste 8 milioane de șoferi vor fi afectați dacă prețul nu va mai fi limitat de Guvern.

Cresc prețurile pentru RCA

De la 1 iulie, nu doar carburanții se vor scumpi din cauza majorării accizelor, ci și prețurile RCA ar putea crește cu 25-30%. Mai sunt mai puțin de două săptămâni până când expiră plafonarea actuală, iar guvernul nu a decis încă dacă va prelungi această măsură, așa cum a făcut anterior.

Brokerii susțin că ar fi vorba despre creșteri artificiale, deoarece RCA-ul s-a scumpit chiar și cu plafonarea în vigoare. Ultima plafonare a tarifelor RCA a fost stabilită la sfârșitul lunii martie pentru încă trei luni, până pe 30 iunie. Sunt opt milioane de români cu asigurări RCA obligatorii care ar putea fi afectați dacă măsura nu va fi prelungită.

Vezi și: Românii preferă să trăiască din ajutoare sociale. Cum se refuză, pe bandă rulantă, joburi plătite și cu 500 de lei pe zi

RCA
RCA

Din 11 aprilie 2023, prețul maxim pentru RCA a fost stabilit prin Hotărâre de Guvern la nivelul din 28 februarie 2023, pentru fiecare companie de asigurări și fiecare categorie de șoferi.

Această măsură a fost adoptată în baza Legii Concurenței și este valabilă pentru trei luni. Legea nu specifică un număr limitat de prelungiri, astfel că plafonarea ar putea fi reînnoită.

Cât de mult s-au scumpit asigurările

În prezent, un șofer de 30 de ani, care conduce o mașină de până la 1.500 cmc și care în 2023 plătea 1.400 de lei pentru un RCA, acum găsește cea mai ieftină ofertă la 1.700 de lei, iar cea mai scumpă ajunge la 2.900 de lei.

Ai citi și: Incredibil! Ce mesaj a transmis Nicolae Stanciu după victoria istorică de la EURO 2024 „În doi ani ați dus-o la un alt nivel. Și n-am zis niciodată nimic”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult