- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ungaria ia fața României! Maghiarii și japonezii au parafat acordul de dezvoltare a unor reactoare nucleare de mici dimensiuni

22 May, 15:21 • Stefan Simion
Ungaria şi Japonia au semnat acordul de colaborare pentru dezvoltarea tehnologică a unor reactoare nucleare de mică putere şi dimensiune, a anunţat Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.
Ungaria ia fața României! Maghiarii și japonezii au parafat acordul de dezvoltare a unor reactoare nucleare de mici dimensiuni

Aceste reactoare nucleare ar urma să producă o cantitate mare de energie produsă cu respectarea normelor ecologice. Reactoarele modulare mici reprezintă cea mai avansată şi mai sigură metodă pentru producerea energiei curate. Acestea folosesc fisiunea nucleară pentru a produce curent.

Acord nuclear între Ungaria şi Japonia

Acesta este cel mai sigur, ieftin, predictibil şi ecologic mod de producere a unei cantităţi mari de energie electrică care, în perioada următoare, este absolut necesară pentru creşterea economiilor noastre”, a declarat Szijjártó, potrivit Hirado.

Szijjarto a precizat că Ungaria și Japonia vor colabora şi în prelungirea duratei de viaţă a blocurilor existente ale Centralei nucleare de la Paks, pregătirile în acest sens fiind deja în desfăşurare în Ungaria. Noile structuri ale centralei nucleare maghiare sunt asigurate de Rusia.

Citeste si România importă electricitate de 2.100 MWh, cât producția Hidroelectrica. Producția este aproape de zero în eoliene, iar un reactor de la Cernavodă este ieșit din funcțiune

La fel vom lucra împreună și la dezvoltarea tehnologică a reactoarelor nucleare de mică putere şi care necesită un spaţiu mai mic. Acest lucru poate aduce o schimbare revoluționară în industria energetică mondială. Dacă se va reuşi finalizarea tehnologiilor care permit construirea de reactoare nucleare de mică putere și conectarea acestora la rețea, atunci Ungaria va fi interesată de implementarea acestor tehnologii”, a mai transmis ministrul ungar.

Până la sfârșitul lui 2030, România va avea șase reactoare modulare de mici dimensiuni

România ar fi vrut să fie prima țară din lume în care să funcționeze mini-reactoare nucleare până la finalul acestui deceniu, la Doicești, în Dâmbovița. Șase reactoare modulare de mici dimensiuni ar urma să fie instalate în localitatea Doicești, până în 2030. Centrala nucleară ar urma să fie construită pe locul unei foste termocentrale pe cărbune. Vechile instalații au fost deja demolate, terenul a fost curățat și au fost montate panouri fotovoltaice pe fostele depozite de zgură și cenușă.

Noua centrală nucleară va avea șase reactoare nucleare e mici dimensiuni, cu o capacitate totală de producție de 460 de megawatti, suficientă să aprovizioneze 46.000 de locuințe.

Anul trecut a fost pus deja în funcțiune noul parc fotovoltaic, parte a complexului energetic.

Șase reactoare modulare de mici dimensiuni ar urma să fie instalate în localitatea Doicești, până în 2030.

Citeste si Inedit! Cărămizile sustenabile din sticlă reciclată și cenușă, noua modalitate prin care poți plăti mai puțin la energie

Deși proiectul este încă în faza de studii de fezabilitate, deja se fac pregătiri în zona în care există structură energetică mai veche. Tehnologia americană dezvoltată de NuScale este încă la stadiul de proiect și beneficiază de finanțarea SUA, printr-un grant în valoare de 4 miliarde de dolari anunțat de însuși președintele Joe Biden.

Compania americană NuScale, care furnizează noua tehnologie, avea anul trecut în dezvoltare o altă centrală similara în Statele Unite, pe care însă a oprit-o din cauza costurilor foarte mari. Compania dezvoltatoare americană se confruntă cu probleme financiare, mai bine de un sfert din angajați fiind concediați recent.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult