Nuclearelectrica va semna luna viitoare, prin intermediul firmei EnergoNuclear, contractul pentru dezvoltarea unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, în timpul participării la Conferința ONU privind schimbările climatice din 2024, anunță ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de Economedia.
Contractul EPCM, adică inginerie, achiziții și management al construcției, va fi semnat cu mai multe companii, printre care consorțiul dintre companiile americane Fluor și Sargent&Lundy, compania canadiană Atkins Realis, precum și compania Italiană Ansaldo, conform informațiilor publicate pe Facebook de Sebastian Burduja.
Finanțarea va veni, în bună parte, din SUA, Canada și Italia, construcția Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă având un cost total de peste 8 miliarde de euro. Acestea vor fi finalizate în 2031 și 2032, iar tehnologia CANDU, deținută de Atkins Realis, va fi folosită pentru reactoare, exact aceeași tehnologie ca la primele două reactoare instalate.
Citește și : Deșeuri chimice periculoase în cosmeticele din magazine. Alertă la nivel internațional
„Finanțarea este asigurată în mare parte de statele participante, prin USEXIM (3 miliarde USD), Canada (2 miliarde USD canadieni, acord semnat în prezența mea la Ottawa) și Italia (2 miliarde EUR, acord semnat în februarie 2024)”, a spus Sebastian Burduja.
În prezent, Centrala nucleară de la Cernavodă acoperă 20% din necesarul de energie electrică al țării noastre. Reactoarele 1 și 2 au o capacitate de 700MW și se bazează pe tehnologia CANDU 6 (Canadian Deuterium Uranium), cu uraniu natural drept combustibil și apă grea drept moderator și agent de răcire.
Citește și : Marcel Ciolacu, anunț major cu privire la serviciile secrete din România. „Decizia se ia în CSAT”
De asemenea, este foarte important că în februarie, compania italiană de inginerie energetică Ansaldo Energia, a declarat că unitatea sa Ansaldo Nucleare a fost de acord să revizuiască Unitatea 1 și să contribuie la dezvoltarea a încă două unități la centrala nucleară, susținută de o finanțare de până la 2 miliarde de euro, din partea agenției italiene de investiții de stat SACE.