Recalculare pensii 2023. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, despre mizeria personală făcută fiecărui cetățean al României care se pensionează. Cum au ajuns femeile să primească pensii cu 16% mai mici. ”S-a introdus acest sistem complicat de reevaluare a tuturor problemelor care să permită fiecărui cetățean să conteste și să introducă tot ce are în structura vechimii sale, dar, tehnic, procesul de recalculare ca să elimini coeficientul de corecție, era banal și se putea face de un elev de clasa a cincea, pe calculator. În funcție de anul de emitere a deciziei, trebuia să împarți punctajul respectiv la valoarea coeficientului de corecție și, automat, îți dădea valoarea corectă a punctajului acumulat conform actualei legi. Există o problemă legată de noua lege care schimbă sistemul de calcul în sensul în care în prima jumătate este identic cu ceea ce este astăzi, adică se face o calculare a valorii punctului de pensie în anul respectiv, asta însemnând că-n fiecare lună se împart veniturile tale, pentru care ai plătit contribuție de asigurări sociale la salariul mediu din luna respectivă, îți dă un punctaj, se adună toate cele 12 luni, se împarte la 12″, spune Bogdan Hossu.
Marius Budăi precizează că noua formulă de calcul a pensiilor se va face pe baza legii 127. „Vorbim de pensiile din sistemul public, în momentul în care introducem formula de calcul, pentru că noi am scris foarte clar în programul de guvernare, de când am intrat în noiembrie, că plecăm de la analiza legii 127. Pensiile în România ar fi fost recalculate și deja rezolvate dacă cineva la un moment dat nu punea legea pensiilor în paranteze, așa cum a pus și legea salarizării”, a declarat ministrul recent.
Pe de lată parte, Hossu insistă cu problemele legate de calcule. „Deci dacă n-ai muncit o lună sau două, evident că tot la 12 se împarte, deci punctajul scade. În ceea ce privește punctajul actual, e noua lege, 127, nu se mai face încă o ponderare cu vârsta standard de contribuție, adică practic se adunau fiecare an de contribuție și se împărțea ce rezulta la 35 de ani la bărbați, 30 la femei. Nu se mai face această nouă ponderare, drept pentru care se adună punctajele anuale și se înmulțește rezultatul cu o valoare fixă. Nu este clar care este valoarea fixă. În momentul respectiv se creează o discriminare esențială pe sexe, în sensul în care femeile muncind mai puțin decât bărbații, în momentul respectiv vor lua cu 16% mai puțin decât bărbați, ceea ce se poate corecta prin noua formulă care ar trebui să apară în noua lege a pensiilor” a spus Bogdan Hossu, liderul CNS ”Cartel Alfa”, în emisiunea ”Totul despre bani”, transmisă pe DCNews și DCBusiness.
Liderul sindical a mai spus că ”evident, dacă se făcea coeficientul de corecție, cam 77% din inechitățile și justiția din sistemul de pensii ar fi fost eliminate, rămâneau celelalte legate de documente care n-au putut fi scoase de toți salariații, întreprinderile au plecat… de fapt, decidenții politici au făcut o mizerie personală fiecărui cetățean al României care se pensionează, în sensul în care, pentru întreprinderile care s-au închis, s-au dat în administrare documentele care ar trebui păstrate 50 de ani, conform legii, unor entități private care nu au nicio responsabilitate și te și jecmănesc pentru un document care ar trebui să existe ca atare”.
Recalculare pensii 2023. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a venit recent, în direct la România TV, cu precizări referitoare la noua Lege a pensiilor, cu accent pe ce formula de calculare a pensiilor. Ministru a considerat necesar să clarifice și două chestiuni importante legate de seniorii României.
”Cu respect pentru dumneavoastră și pentru cetățenii români, experiența mi-a demonstrat că este cel mai bine să cumunici atunci când ai varianta finală. Faptul că se aruncă pe piața una sau alte variante, unul sau alte scenarii, nu face nimic bun. Noi acum suntem în lucru cu Comisia Europeană, cu cei din Banca Mondială care ne sunt experți prin contractul de asistență tehnică. După ce creionăm ceva, voi lua parteneri în această discuție pe cei de la sindicate și patronate, pentru că dacă acești oameni nu au fost luați la discuții la elaborarea PNRR, eu nu o să repet aceeași greșeală. ȘI în implementarea acestor reforme, cu siguranță ei o să-mi fie parteneri, așa cum mi-au fost și în reforma dialogului social, și cu tichetele de angajare, și cu multe altele pe care le-am avut”, a spus Marius Budăi