- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Recalculare pentru un tip de pensie de la 1 ianuarie 2025. La ce majorări financiare să se aștepte românii?

24 Oct, 15:40 • Mălureanu Rebecca
Un anumit tip de pensie va întâmpina modificări începând cu 1 ianuarie 2025. Vezi câți bani se vor acorda în plus conform proiectului de lege inițiat de autorități.
Recalculare pentru un tip de pensie de la 1 ianuarie 2025. La ce majorări financiare să se aștepte românii?

Chiar dacă au existat creșteri de pensii, unii români au rămas nemulțumiți. De la 1 ianuarie 2025, un anumit tip de pensie va fi supus recalculării, aducând majorări substanțiale pentru beneficiari. Noile modificări vor garanta sume suplimentare pentru pensionari, în funcție de vechimea în muncă și contribuțiile efectuate de-a lungul anilor.

Ce sume de bani se vor da în plus la pensie?

Newsweek

a scris despre existența a 3 categorii de pensionari nemulțumiți de creșterile de pensie. Printre aceștia se numără cei de dinainte de 2001 cărora nu li s-a luat în considerare veniturile nepermanente. Aceștia intră la Mica Recalculare și sunt condiționați de adeverințe până la 1 martie 2025.

A doua categorie de pensionari nemulțumiți,  sunt cei care au muncti în grupe de muncă sau condiții speciale. Ei nu au primt bani suplimentari pentru acești ani care nu au fost indexați cu vreun procent.

A treia categorie de pensionari nesatisfăcuți și care consideră că legea pensiilor le-a făcut o inechitate sunt cei cu handicap și nevăzătorii. În țara noastră sunt aproape 100.000 de nevăzători.

„Concret, noile decizii de pensie pe care nevăzătorii le primesc au valori cu 60% – 80% mai mici decât pensiile aflate în plată, fapt revoltător și inacceptabil!”, a punctat cineva.

3 categorii de pensionari nemulțumiți de creșterile de pensie
3 categorii de pensionari nemulțumiți de creșterile de pensie

Citește și: Salariile românilor vor fi tot mai afectate. Vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru contribuțiile la pensie

Guvernul a spus că va răspunde de rezolvarea acestei inechități. Cu toate că un specialist în pensii a precizat pe o rețea de socializare că acest lucru nu s-a întâmplat.

Coeficientul de solidaritate pentru persoane cu handicap

Propunere act normativ de modificare și completare a Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap a fost publicat în cursul zilei de ieri.

Cele mai importante prevederi:

(1) Persoanelor cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat, care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă în condițiile prevăzute la alin. (7), li se acordă începând cu data de 1 ianuarie 2025 un coeficient de solidaritate care se aplică la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată.

(2) Coeficientul de solidaritate prevăzut la alin. (1) se acordă lunar și se determină prin aplicarea procentului de majorare a Indicatorul Social de Referință (ISR) la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Coeficientul de solidaritate se acordă până la data la care cuantumul pensiei rezultat în urma recalculării prevăzută de noua lege a pensiilor atinge nivelul pensiei aflat în plată la data de 01 septembrie 2024.

Articol 582

(1) Persoanele cu handicap vizual grav, cu handicap grav și handicap accentuat care solicită pensie pentru limită de vârstă în condițiile prevăzute la alin. (7) începând cu data intrării în vigoare a prezentului act normativ beneficiază de 1 punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap vizual grav și handicap grav, respectiv de 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap accentuat.

(2) Valoarea punctului de sprijin prevăzută la alin. (1) reprezintă 0,125 din Indicatorul Social de Referință (ISR).

(3) Prevederile alin. (1) se aplică și persoanelor prevăzute la art. 581, pentru stagiile de cotizare realizate după data de 01 ianuarie 2025, care au cumulat drepturi de pensie pentru limită de vârstă cu venituri pentru care asigurarea este obligatorie.

Pensie crescută pentru persoanele cu handicap

O persoană avut binevoirea de a justifica modalitatea de creștere a acestor pensii în funcție de coeficientul de solidaritate. Calculul din urmă expune cum pensia crește la minim.

Un pensionar cu dizabilități cu grad accentuat care are o vechime în muncă de 23 ani (exemplu).

Valoarea punctului de sprijin la nivelul ISR este 598 lei. 0,125 din ISR = 74,75 lei

Total puncte de sprijin: 23.33 ani x 0.5 puncte x 74,75 lei = 872,47 lei

Valoarea punctului de sprijin la nivelul punctului de pensie:

Valoarea punctului de pensie: 81 lei. Total puncte de sprijin: 23.33 ani x 0.5 puncte x 81 lei = 944,87 lei

Comparație total pensie:

– Punct de sprijin la nivelul ISR: 1.889,73 lei (pensia de bază) + 872,47 lei (puncte de sprijin) = 2.762,20 lei

– Punct de sprijin la nivelul punctului de pensie: 1.889,73 lei (pensia de bază) + 944,87 lei (puncte de sprijin) = 2.834,60 lei.

Discrepanța dintre cele două este de 72,40 lei.

„Infim pentru nevoile noastre”, a spus cineva.

Vezi și: Propunere mamut făcută de Ion Țiriac lui Marcel Ciolacu. Vizează un număr mare de români