- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Recalcularea pensiilor: Un milion de români pe jar. Cine va beneficia de banii în plus

01 Sep, 13:23 • Bugiu ⁠Ana Maria
Va începe o nouă recalculare a pensiilor. Începând cu 1 septembrie, un milion de români așteaptă deciziile cu sufletul la gură.
Recalcularea pensiilor: Un milion de români pe jar. Cine va beneficia de banii în plus

La începutul lunii septembrie va începe o nouă etapă de recalculare a pensiilor. Un milion de oameni așteaptă cu sufletul la gură decizia: vor primi sau nu bani în plus? În această categorie sunt incluşi cei care care au beneficiat de al-13-lea salariu, prime și sporuri pentru care s-au plătit taxe, potrivit Antena 3 CNN.

Cei care au avut astfel de venituri înainte de anul 2001 vor avea nevoie de o serie de adeverințe.

Noua recalculare a pensiilor va fi pentru o anumită categorie de pensionari, aproximativ 1 milion. Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, asigură poporul că cei care au obținut astfel de venituri suplimentare după 2001 nu vor mai fi nevoiți să facă drumuri la casele de pensii.

Te-ar putea interesa și: Marcel Boloș face anunțul așteptat de toți pensionarii: ”Cele 11,6 miliarde lei pentru asigurarea plății tuturor pensiilor calculate și majorate vor ajunge astăzi în conturile Casei de Pensii”

foto: recalculare pensii

Recalcularea pensiiilor: Un milion de români pe jar

Datele despre plățile contribuțiilor sociale pe acele venituri trebuie să existe în declarația fiscală 112. Mai mult, oamenii care au avut aceste venituri suplimentare înainte de anul 2001 trebuie să se adreseze fostului angajator. Acesta este obligat prin lege să îi dea pensionarului adeverință care arată că veniturile au fost taxate deja.

Există, totuși, și a treia categorie de pensionari – cei care nu mai pot lua legătura directă cu angajatorul, din varii motive. Aceștia trebuie să meargă la firmele de arhivare (costurile pentru aceste servicii sunt destul de mari).

Tariful pentru o singură cerere este de 101 lei, iar tariful de cercetare este de 81 de lei pentru fiecare an, conform BNS.

Ei bine, la un calcul simplu vom observa că un pensionar care dorește să obțină o adeverință care să ateste contribuția pe o perioadă de 25 de ani, spre exemplu, va plăti mai mult decât 2.800 de lei, fără TVA.

Prima lună de vară nu a fost tocmai bună pentru Consiliul Concurenței, foarte mulți pensionari făcând reclamații, privind tarifele de la firmele de arhivare. Consiliul a început o investigație privind o posibilă înţelegere pentru fixarea preţurilor de companiile care furnizează servicii arhivistice cetăţenilor care solicită eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor.

Te-ar putea interesa și: Pensionarul care încasează după recalculare 6.000 de lei în plus. Pensiile de lux încep să își facă apariția