- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cine sunt pensionarii care vor fi nevoiți să dea bani înapoi la stat după recalcularea pensiilor. Casa de Pensii a început verificările

03 Oct, 11:32 • Andrei Alina
Noua lege a pensiilor a intrat în vigoare de la 1 septembrie, iar milioane de români au primit noile decizii prin care le erau crescute pensiile lunare. Unii pensionari au fost nemulțumiți de calcule și au cerut refacerea lor. În cazul lor în principal, dar și pentru restul seniorilor, Casa Pensii face acum o revizuire a calculelor.
Cine sunt pensionarii care vor fi nevoiți să dea bani înapoi la stat după recalcularea pensiilor. Casa de Pensii a început verificările

Specialiștii Casei Naționale de Pensii au luat la verificat toate cele 4,6 milioane de decizii de recalculare a pensiilor emise până la 1 septembrie, când a intrat în vigoare noua legea a pensiilor. Pentru că au fost depuse multe contestații, specialiștii Caselor de pensii vor să verifice acum dacă au existat anumite erori. În ceea ce privește această revizuire, au prioritate cele pentru care pensionarii au depus cerere.

Odată cu intrarea în vigoarea a noii legi, în luna septembrie, privind recalcularea pensiilor pe baza veniturilor obținute de-a lungul activității profesionale, mulți pensionari s-au plâns de deciziile pe care le-au primit acasă. Acum, reprezentanții Casei Naționale de Pensii vor verifica toate hotărârile pentru a se asigura că pensiile au fost calculate corect sau să vadă dacă s-au strecurat greșeli.

Citește și: Lovitură pentru pensionarii care au lucrat în condiții speciale! Marius Budăi anunță schimbări majore în calculul pensiilor!

 

Cine sunt pensionarii care vor fi nevoiți să dea bani înapoi la stat după recalcularea pensiilor

Mai mulți pensionari nemulțumiți de deciziile primite, după recalcularea de la 1 septembrie, au depus cereri de revizuire a calculelor. Doar că acum Casele Teritoriale de Pensii vor face controale din oficiu pentru toate cele 4,6 milioane decizii.

În cazul în care se constată că unui român i-a fost scăzută pe nedrept pensia, el își va recupera banii. De asemenea, dacă există oameni care au încasat mai mulți bani decât trebuia, aceștia vor fi nevoiți să îi restituie statului.

Citește și: Ianuarie 2025 aduce bani în plus pentru pensionari. Marius Budăi anunță cine sunt norocoșii

„Cei cu indemnizația minimă socială trebuie să știe că, în 2024, toți, indiferent de cuantumul de pe decizia de recalculare, dacă sunt sub 1281, rămân cu 1281, iar în 2025 vor avea majorare cu inflația, la fel ca până acum. În ceea ce privește majorarea pentru cei care au sume mai mari de 1281, trebuie să știe că absolut toți pensionarii beneficiază de majorarea cu formula din lege.

În legea articolului 84, avem majorarea anuală a pensiilor cu un mecanism clar, predictibil, sustenabil, în luna ianuarie. Avem doi parametri. Avem inflația plus 50% din câștigul salarial mediu brut. În legea pensiilor, avem acest termen folosit de majorare, dar dincolo de asta, important este că pensiile românilor au crescut și că am creat o lege care să ne ducă într-o zonă de echitate.”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, la România TV.