Ministerul Justiției a lansat în consultare publică un proiect privind recalcularea pensiilor de serviciu pentru judecători, procurori, judecători și magistrați-asistenți la Curtea Constituțională, magistrați-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și personalul de specialitate juridică echivalat cu judecătorii și procurorii, transmite Știri pe surse.
Propunerea de Hotărâre cuprinde regulile de implementare a prevederilor referitoare la pensiile de serviciu pentru magistrați stipulate în Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, precum și în Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.
Magistrații care au decizii de pensionare emise până la 1 ianuarie 2024 pot solicita recalcularea pensiei de serviciu la casa teritorială de pensii competente. Recalcularea constă în majorarea cu 1% pentru fiecare an întreg care depășește vechimea de 25 de ani. Dacă la stabilirea inițială a pensiei s-a luat în considerare o vechime mai mare de 25 de ani, pensia se majorează cu 1% pentru fiecare an întreg care depășește vechimea utilizată la calculul inițial.
Pentru magistrații care îndeplinesc condițiile pentru pensia de serviciu până la 31 decembrie 2023, dar nu au decizii de pensionare sau nu au depus cereri până la această dată, majorarea se aplică prin decizia de stabilire a pensiei de serviciu. Recalcularea nu implică modificarea bazei de calcul a pensiei.
Te-ar putea interesa și: Normele de aplicare a legii pensiilor au fost publicate în Monitorul Oficial. Iată ce este nou
În plus, proiectul stabilește că recalcularea poate fi cerută doar la eliberarea din funcție prin decret al Președintelui României sau prin act administrativ de eliberare din funcție. Casa de pensii competenta emite o decizie de recalculare privind cuantumul pensiei de serviciu, bazată pe o adeverință conform articolului 7 alineatul (4), care indică vechimea acumulată în plus până la data eliberării din funcție față de cea considerată la stabilirea inițială a pensiei. Adeverința respectivă este emisă conform modelului din anexa nr. 12 și se aplică doar celor cu o decizie anterioară privind stabilirea pensiei de serviciu.
Casa teritorială de pensii competentă emite o decizie de recalculare a pensiei de serviciu, având ca bază o adeverinţă conform articolului 7 alineatul (4), care se adaptează corespunzător la situația individuală a persoanei îndreptățite în momentul recalculării, conform modelului specificat în anexa nr. 13. Aceste dispoziții se aplică în mod similar și în cazul reîncadrării în funcție conform articolului 216 alineatul (2) din lege.
De asemenea, prevederile articolului 6 alineatul (5) și ale articolului 7 alineatul (8) se aplică corespunzător în contextul recalculării pensiei de serviciu conform acestui articol, iar solicitarea pentru recalculare trebuie depusă personal de către persoana îndreptățită, la casa teritorială de pensii competentă. Procesul de actualizare a pensiei de serviciu recalculate conform acestui articol se efectuează în conformitate cu articolul 15 și 16. În această situație, identificarea ordonatorilor principali de credite care furnizează adeverințele menționate în articolul 16 alineatul (1) litera b) se realizează conform articolului 7 alineatul (4), adaptat corespunzător la situația individuală a persoanei îndreptățite în momentul recalculării.