- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Recalcularea pensiilor, eșec total! Un român s-a trezit fără bani. „Am zis că înnebunesc. E cu 2.000 de lei mai puţin”

21 Aug, 09:34 • Bumbeneci Diana
Pensionarii au început să primească decizia de recalculare a pensiilor, iar procesul este unul complet eșuat! Sute de mii de români se plâng că au primit ori prea puțini bani, ori li s-a tăiat din venituri pe nedrept.
Recalcularea pensiilor, eșec total! Un român s-a trezit fără bani. „Am zis că înnebunesc. E cu 2.000 de lei mai puţin

Dacă beneficiarii de pensii abia așteptau luna septembrie pentru a se bucura de mai mulți bani la bătrânețe, se pare că erorile de recalculare le aduc din nou sărăcia! Este revoltă națională în rândul seniorilor, după ce tot mai mulți dintre cei care au primit acasă deciziile de recalculare.

Pentru a rezolva rapid situațiile, autoritățile au suplimentat personalul care lucrează cu publicul, dar tot se formează cozi, asta în ciuda faptului că şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu a explicat că peste 82% din pensiile românilor vor crește şi niciun pensionar nu va avea pensia mai mică.

Problema devine tot mai întâlnită de la o zi la alta. Un beneficiar de pensie din Capitală a avut un adevărat șoc atunci când a primit plicul de la poștă și l-a deschis ca să citească decizia de recalculare. A rămas din start fără 2000 de lei. Deși rămâne cu pensia în plată, scăderea sumei nu-i va permite să beneficieze de următoarele majorări.

Aveam pensia 7.826. Cuantumul la 1 septembrie 2024 este 4.820 de lei. Scădere de 2000 şi ceva de lei. Am zis că înnebunesc. Am muncit 42 de ani”, spune un pensionar nemulțumit de decizia de recalculare primită, conform  Antena3.

Un alt pensionar din satul Cornetu, județul Ilfov a povestit pentru sursa citată că i-a fost recalculată greșit pensia și a făcut cerere de revizuire.

„Mi-a luat din punctele de stabilitate. 9 ani de zile contributivi am pierdut. Mi-a zis să aștept altă decizie de recalculare că s-a greșit„, spune pensionarul.

„Era 5.900 și mi-a dat decât 4.600″, mai spune un bărbat.

În loc să-i dea, i-a luat! Din 1.280 i-a mai luat cred că 100 lei„, mai spune o femeie.

Mi-a dat 50 lei, 81 punctaj …50 lei la 30 de ani de muncă„, mai spune o femeie.

În toată țara, pensionarii au făcut cozi în fața Caselor Teritoriale de pensii încă de la primele ore ale zilei.

Greșeli sunt probabil din cauza softului. Poate fi o explicație, dar oricare ar fi explicația, sigur că cel mai simplu este să dai vina pe soft, dar cineva se face vinovat”, mai spune un bărbat.

Am avut 1.200 acum am 886″, mai spune cineva

„Cine înțelege aici? Se taie sau se adaugă… nu se specifică. Se adaugă 700 sau se taie?”, mai spune un pensionar nelămurit.

Beneficiar de pensii lăsat fără 2000 de lei
Beneficiar de pensii lăsat fără 2000 de lei

Pensionarii pot contesta în termen de 45 de zile deciziile de pensionare și la instanțele de judecată.

Ce se întâmplă dacă, în urma recalculării, cuantumul nu va mai fi la fel de mare

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a clarificat mai multe precizări legate de recalcularea pensiilor, după ce în spațiul public au apărut mai multe informații și controverse privind deciziile de recalculare primite de români.

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public în ultima perioadă, aș vrea să lămuresc câteva aspecte legate de recalcularea pensiilor.

În primul rând, deciziile de recalculare sunt perfect legale. Există un act normativ care reglementează procedura de emitere și transmitere a acestor decizii, respectiv Ordonanța de Urgență nr 89/2024.

Un al doilea aspect: peste 82% din pensiile românilor vor crește. Niciun pensionar nu va avea pensia mai mică.

Dacă, în urma recalculării, cuantumul pensiei scade, se va păstra cuantumul cel mai avantajos în plată. Tocmai de aceea, cei care beneficiază deja de bonusuri privind raportarea la stagii mai mici de cotizare, ceea ce presupune o pensie mai mare, își vor păstra pensia în plată.

Concret, dragi seniori ai României, această recalculare vine în beneficiul dumneavoastră și presupune o reală majorare a pensiilor. Această lege profund liberală vine să facă dreptate pensionarilor, să răsplătească munca și să rezolve inechitățile sistemului public de pensii.”, a transmis Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, marți, pe pagina de Facebook a PNL.

Ce trebuie să faci dacă pensia a fost calculată greșit

„Pensionarul este cel care are posibilitatea să meargă la Casa de Pensii care a emis decizia. Asta este şi prima rugăminte şi invitație pentru toţi pensionarii din România: dacă simt nevoia de lămuriri suplimentare de la colegii noştri de la casele teritoriale de pensii să meargă către aceştia pentru a verifica deciziile de recalculare.

Noi plecăm de la ideea că şi-au făcut foarte bine treaba colegii noștri de la casele teritoriale de pensii, dar există posibilitatea ca din cauza unei introduceri greşite a datelor în procesul de evaluarea dosarelor de pensie sau din alte erori să avem şi situaţii în care pensionarii sunt în situaţia de a constata faţă de deciziile de pensionare pe care le aveau că în opinia dânșilor sunt diferenţe.

Şi atunci îi rog să meargă la casele teritoriale de pensii pentru a face verificările necesare pentru a se lămuri cu colegii noştri”, a spus ministrul Muncii care a recunoscut că au fost şi asemenea situaţii, dar se dorește ca ele să fie cazuri cât mai izolate.

Citește pe acest subiect și: Pensie anticipată 2024 și 2025. Cum se schimbă legea începând cu luna septembrie

Pensionarul poate cere decizia de revizuire a recalculării pensiei

„Noi ne dorim ca pensionarii să facă cât mai puține drumuri la Casele de Pensii. Vor fi acolo colegi de la evaluare care sunt în măsura să le ofere detalii. Ei vor verifica în aplicația informatică datele din dosarul pensionarilor, iar în cazul în cazul vor simţi nevoia şi de alte verificări vor aduce dosarul pensionarului din arhivă.

După ce este făcută acestă procedură art 94 din lege prevede că şi noi din oficiu să venim cu decizie de revizuire, dar şi la solicitarea pensionarului. Prin urmare pensionarul poate solicita revizuirea deciziei de recalculare. Dar opinia mea este că deciziile de recalculare sunt în mare măsură emise corect„, a mai spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Cum de calculează pensia

„Pensionarii trebuie să caute în ultima decizia de pensionare pentru că au fost pensionari care au mai lucrat între timp care au mai obținut decizii în instanţă, iar în acest proces avem mai multe decizii la un pensionar. Pensionarul trebuie să se uite la ultima dintre acestea. Fiecare pensionar are posibilitatea să le verifice cronologic. Merge în decizia de pensionare la punctajul pe care l-a avut care se găsește la litera g aliniatul 1, iar acolo să vadă punctajul.

Acel punctaj se menține în decizia de recalculare la care se adaugă punctele de stabilitatea, care de asemenea pot fi cu ușurință calculate, ţinând cont că la stagiile mai lungi de 25 de ani avem 0.50 puncte, pentru stagiile între 30-35 de ani avem 0.75 de puncte şi pentru stagiile de peste 35 de ani avem un punt. Deci pensionarul poate face o primă verificare a deciziei de recalculare. Este foarte uşor”, a spus Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, la Antena 3 CNN.

Ai mai putea citi azi și: Evaluarea elevilor se schimbă în 2025. Sunt prevăzute sancțiuni drastice. Iată legea

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce vi se oferă dacă lucrați la stat”
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce ...
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 milioane de euro
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 ...
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii s-au obișnuit”
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii ...
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, în 2024: „Am fost amenințat cu poliția”. Un avocat lămurește această situație
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, ...
Invenția genială a elevilor din Timișoara care ar putea schimba circulația pietonilor. Cum au atras atenția autorităților din România
Invenția genială a elevilor din Timișoara care ar putea schimba circulația pietonilor. Cum au atras ...