- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Recalcularea pensiilor, pe cale să fie schimbată: Creșteri importante pentru o categorie de pensionari români

19 Sep, 17:11 • Preda Silvia
Ce schimbări majore se pregătesc pentru pensionarii cu grupe de muncă dar și pentru cei cu handicap.
Recalcularea pensiilor, pe cale să fie schimbată: Creșteri importante pentru o categorie de pensionari români

Recalcularea pensiilor ar putea să fie schimbată. Seniorii cu grupe de muncă dar și cei cu handicap ar putea beneficia de o nouă creștere a veniturilor, arată o propunere legislativă, potrivit newsweek.ro.

Pensia ar putea fi crescută pentru anumite categorii de pensionari, la scurt timp după recalculare. Este vorba despre cei care au muncit sub 25 de ani și au făcut-o în condiții grele, speciale sau în grupe de muncă.

O inițiativă a sindicatelor ar aduce beneficii pentru această categorie de pensionari dar și celor care au ieșit la pensie fiindcă au dobândit un handicap, arată sursa citată.

Pe baza acestei inițiative, pensionarii care au muncit în grupa a II-a de muncă primesc un bonus în procent de 40%.

Recalcularea pensiilor, schimbată. Modificări importante:

Persoanele care au muncit în locuri care au fost încadrate în grupa a II-a de muncă beneficiază de majorarea punctajelor după cum urmează:

  • cu 40% majorat punctajul lunar pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă.

Citește și: Pensionarul care a primit 8.000 de lei în plus, după recalculare. Ce se întâmplă cu celelalte pensii?

pensionari
pensionari

Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă

Punctajele lunare și anuale ale persoanelor care au desfășurat activități în grupa I de muncă sau în condiții speciale, se majorează după cum urmează:

a. cu 95% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locurile de muncă prevăzute la articolul 28, aliniat 1, litera B. (E vorba de activitățile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare din zonele I și II de expunere la radiații; nred.)

b. Cu 75% pentru activitățile desfășurate în următoarele condiții:

  • unitățile miniere, pentru personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă
  • aviația civilă, pentru personalul navigant prevăzut în anexa nr. 1
  • activitățile și unitățile prevăzute în anexele nr. 2 și 3
  • activitatea artistică desfășurată în profesiile prevăzute în anexa nr. 4
  • activitățile din industria de armament referitoare la: fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unitățile de producție a explozivilor, precum și fabricarea nitrocelulozelor și a celuloidului în aceleași unități de producție a explozivilor; fabricarea munițiilor și a elementelor de muniții (locurile de muncă în care se execută operații cu exploziv de inițiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum și locurile de muncă în care se execută operații cu explozivi aromatici, la care angajații vin în contact direct cu aceștia); operații de distrugere a munițiilor încărcate și a elementelor de muniții încărcate, a pulberilor, a explozivilor și a produselor pirotehnice; delaborarea munițiilor și a elementelor pirotehnice încărcate cu substanțe explozive sau incendiare.
  •  sectorul construcții nave, pentru personalul care își desfășoară activitatea în următoarele activități specifice: control nedistructiv cu radiații ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/ demontare schele, lăcătușerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj, electrică montaj.
  • activitățile din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui.
  • sectorul construcții mașini, pentru personalul care își desfășoară activitatea în următoarele activități specifice referitoare la: turnarea pieselor și lingourilor de oțel, în turnătoriile de oțel; turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase și pieselor cu modele ușor fuzibile, în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase și turnătoriile de precizie; forjarea pieselor pe ciocane de peste două tone forță, în secțiile de forjă; turnarea cuzineților din aliaje neferoase pe suport de oțel, în turnătoriile de cuzineți; activitatea desfășurată de către ingineri, subingineri și tehnicieni în secțiile de producție respective.
  • activitățile care vizează siguranța circulației feroviare.(2) Locurile de muncă prevăzute la alin. (1) lit. d), f)-l) se consideră a fi locuri de muncă în condiții speciale până la data de 1 ianuarie 2035.(3) Constituie stagiu de cotizare realizat în condiții speciale de muncă și perioadele în care asiguratul care își desfășoară activitatea în condiții speciale de muncă se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă și/sau în concediu de odihnă, dacă cel puțin în ziua premergătoare concediului a lucrat în locuri de muncă încadrate în astfel de condiții de muncă și pentru care angajatorii datorează contribuția de asigurări sociale.

Vezi și: Mii de pensionari au primit pensii mai mici decât trebuia. Ce se va întâmpla cu restul banilor