- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Recalcularea recalculării pentru două categorii de pensionari. CINE va primi bani în plus

20 Sep, 10:33 • Anghel Valentin
Două categorii de pensionari vor primi mai mulți bani chiar și după ce s-au încheiat ”socotelile” din procesul de recalculare. Potrivit unui proiect de lege, pensionarii cu grupe de muncă și cei cu handicap vor fi beneficiarii unor majorări.
Recalcularea recalculării pentru două categorii de pensionari. CINE va primi bani în plus

Cele două categorii de pensionari sunt vizate de un proiect legislativ înaintat Guvernului de sindicate, notează newsweek. În condițiile în care acești pensionari au beneficiat de creșteri mici sau chiar au rămas cu pensiile nemodificate în urma recalculării, este de așteptat ca proiectul să fie aprobat.

Recalcularea pensiilor i-a dezavantaj pe cei care au lucrat mai puțin de 25 de ani. Această categorie de pensionari nu a beneficiat de puncte bonus sau de stabilitate, care s-au acordat doar celor cu peste 25 de ani în câmpul muncii.

Citește și Prima țară care a renunțat la numerar s-a răzgândit. Isărescu: „Au lăsat-o mai moale!”

Pensionarii cu sub 25 de ani în câmpul muncii au lucrat în condiții grele, speciale sau în grupe de muncă. Ei sunt beneficiarii proiectului de modificare a Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, alături de cei care au ieșit la pensie din cauza unui handicap.

Datorită acestei inițiative, care are mari șanse să devină literă de lege, persoanele care au muncit în grupa a II-a de muncă primesc un bonus în procent de 40 la sută, mai notează sursa citată.

Iată, mai jos, principalele modificări aduse de proiectul referitor la pensii.

Pensionarii care au muncit în grupa a II-a de muncă, cei care au desfășurat activități încadrate în condiții deosebite beneficiază de majorarea punctajelor astfel: cu 40 la sută majorat punctajul lunar pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă.

Citește și Meteo 20-23 septembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în România

Punctajele lunare și anuale ale pensionarilor din grupa I de muncă sau în condiții speciale cresc astfel:

a. cu 95 la sută  pentru perioadele în care au desfășurat activități în locurile de muncă prevăzute la articolul 28, aliniat 1, litera B. (activitățile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare din zonele I și II de expunere la radiații – n.r.)

b. Cu 75 la sută pentru activitățile desfășurate în următoarele condiții:

a) unitățile miniere, pentru personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50 la sută din timpul normal de muncă în luna respectivă;

c) aviația civilă, pentru personalul navigant prevăzut în anexa nr. 1;

d) activitățile și unitățile prevăzute în anexele nr. 2 și 3;

e) activitatea artistică desfășurată în profesiile prevăzute în anexa nr. 4;

f) activitățile din industria de armament referitoare la: fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unitățile de producție a explozivilor, precum și fabricarea nitrocelulozelor și a celuloidului în aceleași unități de producție a explozivilor; fabricarea munițiilor și a elementelor de muniții (locurile de muncă în care se execută operații cu exploziv de inițiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum și locurile de muncă în care se execută operații cu explozivi aromatici, la care angajații vin în contact direct cu aceștia); operații de distrugere a munițiilor încărcate și a elementelor de muniții încărcate, a pulberilor, a explozivilor și a produselor pirotehnice; delaborarea munițiilor și a elementelor pirotehnice încărcate cu substanțe explozive sau incendiare;

g) sectorul construcții nave, pentru personalul care își desfășoară activitatea în următoarele activități specifice: control nedistructiv cu radiații ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/ demontare schele, lăcătușerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj, electrică montaj;

h) activitățile din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui;

i) sectorul construcții mașini, pentru personalul care își desfășoară activitatea în următoarele activități specifice referitoare la: turnarea pieselor și lingourilor de oțel, în turnătoriile de oțel; turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase și pieselor cu modele ușor fuzibile, în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase și turnătoriile de precizie; forjarea pieselor pe ciocane de peste două tone forță, în secțiile de forjă; turnarea cuzineților din aliaje neferoase pe suport de oțel, în turnătoriile de cuzineți; activitatea desfășurată de către ingineri, subingineri și tehnicieni în secțiile de producție respective;

l) activitățile care vizează siguranța circulației feroviare.(2) Locurile de muncă prevăzute la alin. (1) lit. d)f)-l) se consideră a fi locuri de muncă în condiții speciale până la data de 1 ianuarie 2035.(3) Constituie stagiu de cotizare realizat în condiții speciale de muncă și perioadele în care asiguratul care își desfășoară activitatea în condiții speciale de muncă se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă și/sau în concediu de odihnă, dacă cel puțin în ziua premergătoare concediului a lucrat în locuri de muncă încadrate în astfel de condiții de muncă și pentru care angajatorii datorează contribuția de asigurări sociale.

Forma integrală a propunerii legislative poate fi citită mai jos.

propunere legislativa