Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reclamații din partea furnizorilor de energie! Întârzieri de 6 luni de la stat la decontarea plafonării prețurilor!

04 Dec, 13:45 • Oprea Alina
Decontrea de către Ministerele de Energie și Muncii a costurilor care sunt suportate de furnizorii de energie cu plafonarea prin lege a prețurilor la consumatori a ajuns la luna februarie 2023!
Reclamații din partea furnizorilor de energie! Întârzieri de 6 luni de la stat la decontarea plafonării prețurilor!

Decontarea efectuată de Ministerele Energiei și Muncii pentru costurile suportate de furnizorii de energie cu plafonarea prin lege a prețurilor la consumatori, ceea ce înseamnă diferența dintre costurile de achiziție din piețe și prețurile plafonate facturate clienților finali, a ajuns la luna februarie 2023, asta fiind ceea ce spun reprezentanții Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Asta înseamnă o întârziere de 6 luni, în condițiile în care Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a ajuns la luna august 2023 cu verificarea cererilor de decontare ale furnizorilor.

Întârzierea i-a obligat pe furnizori să se împrumute la bănci pentru a-și acoperi golurile de lichiditate, cu costuri financiare totale de circa 60 milioane lei până în prezent, reprezentând dobânzi și comisioane bancare, ceea ce înseamnă un cost de aproximativ 17 lei/MWh livrat, potrivit Asociației.

Citește mai multe despre: Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, precizări asupra menținerii schemei de plafonare la facturile de energie: „E o schemă care funcţionează, e asigurat al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană.”

Întârziere de 6 luni la decontarea plafonării prețurilor la energie
Întârziere de 6 luni la decontarea plafonării prețurilor la energie

Statul este în urmă cu 6 luni!

Legislația în vigoare stipulează că statul decontează furnizorilor prețuri de achiziție de maximum 900 lei/MWh. Mai mult decât atât, în luna octombrie, Guvernul a introdus în norme prevederea că plățile de compensații se vor realiza strict în funcție de cât se colectează la așa-numitul Fond de Tranziție Energetică, alimentat din sumele încasate din supraimpozitarea producătorilor și traderilor.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a încercat să explice că prevederea nou-introdusă este mai ″blândă″ decât se avea în vedere inițial. Totuși, aceasta este pusă în vigoare deocamdată. Prin legea de aprobare a ordonanței de urgență prin care a fost introdusă, limitarea ar putea fi eliminată în Parlament. Ministrul Energiei a efectuat solicitarea în acest sens.

″Simpla existență a unui plafon de preț de decontare, de 900 lei/MWh, crește profilul de risc al furnizorilor în raport cu băncile, ceea ce înseamnă costuri financiare mai mari. De asemenea, ordonanța care a limitat sursele de decontare la sumele disponibile în Fondul de Tranziție Energetică ne slăbește și mai mult poziția la negocierile cu băncile. Asta înseamnă costuri de împrumut mai mari și sume mai mici accesibile sub formă de credit″, a explicat președintele AFEER, Laurențiu Urluescu, conform celor furnizate de profit.ro.

Acordurile de factoring tripartite care au fost promise de către Ministerul Energiei pentru îmbunătățirea lichidității furnizorilo, în contextul întârzierilor la plata compensațiilor, reprezentanții Asociației au arătat că, cel puțin deocamdată, nu s-a făcut nimic în sensul acesta. Motivul a fost cauzat de faptul că statul a refuzat să garanteze din punct de vedere juridic că le va plăti banii cuveniți furnizorilor la finalul perioadei de grație de 150 de zile. În acest fel, în caz de întârziere, băncile ar fi nevoite să se îndrepte în justiție împotriva companiilor de furnizare. O altă problemă este scăderea semnificativă a încasărilor la Fondul de Tranziție Energetică.

″Estimăm grosso modo că încasările la Fond, din supraimpozitarea producătorilor, au scăzut de la 1 miliard de lei pe lună anul trecut la doar 500-600 milioane lei pe lună în 2023. Din supraimpozitarea traderilor – de la 400 milioane lei pe lună la aproape zero pe lună în prezent. La producători, încasările au scăzut din cauza introducerii mecanismului de achiziție centralizată la preț fix de 450 lei/MWh. Traderii, cu 98% supraimpozitare pe marjă, nu prea mai tranzacționează″, a adăugat Urluescu, potrivit sursei citate.

În total, în primele 9 luni ale anului, Ministerul Energiei a plătit compensații pentru furnizori, pentru consumul clienților noncasnici, de 5,619 miliarde lei, din care 2,462 miliarde lei numai în septembrie. Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) din cadrul Ministerului Muncii le-a plătit furnizorilor, în primele 7 luni din an, compensații de aceeași natură pentru consumul clienților casnici de 2,3 miliarde lei. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat în prima parte a lunii trecute că, la acel moment, datoria neplătită la zi a ministerului față de furnizori se cifra la 1,4 miliarde lei.

Citește mai multe despre: A scăzut prețul energiei electrice în luna noiembrie. Patru luni consecutive au fost doar creșteri

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Codul rutier 2025. Semnul de circulație care le dă mari bătăi de cap șoferilor. La ce trebuie să fie atenți când întâlnesc acest indicator
Codul rutier 2025. Semnul de circulație care le dă mari bătăi de cap șoferilor. La ce trebuie să ...
Inflația reprezintă un risc major pentru piețele financiare în 2025. Avertismentul președintelui celui mai mare fond suveran din lume
Inflația reprezintă un risc major pentru piețele financiare în 2025. Avertismentul președintelui ...
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Ilie Bolojan anunță tăieri drastice, eliminarea sinecurilor și un nou regulament radical!
Ilie Bolojan anunță tăieri drastice, eliminarea sinecurilor și un nou regulament radical!
Fructul miraculos care rezistă un an de zile, fără sa-l ținem la rece. Este bogat în antioxidanți și face minuni pentru organism
Fructul miraculos care rezistă un an de zile, fără sa-l ținem la rece. Este bogat în antioxidanți ...
Autorizațiile de construcție din 2025, rescrise radical. Schimbări majore și documente care dispar!
Autorizațiile de construcție din 2025, rescrise radical. Schimbări majore și documente care dispar!
Cristina Cioran a ajuns pe patul de spital. Ce probleme are vedeta înainte să nască: ”Am tras o mică sperietură”
Cristina Cioran a ajuns pe patul de spital. Ce probleme are vedeta înainte să nască: ”Am tras o ...
Cel mai spectaculos aquapark din România se construiește la Cluj. 50 de milioane de euro pentru bijuteria ca în Dubai
Cel mai spectaculos aquapark din România se construiește la Cluj. 50 de milioane de euro pentru bijuteria ...
Doliu în sportul românesc. Legendarul Cornel Oțelea, singurul handbalist român triplu campion mondial, a încetat din viață!
Doliu în sportul românesc. Legendarul Cornel Oțelea, singurul handbalist român triplu campion mondial, ...
Loteria Română lansează lozul VIP CASH, cu premii de sute de mii de euro. Cât costă și de unde poate fi cumpărat
Loteria Română lansează lozul VIP CASH, cu premii de sute de mii de euro. Cât costă și de unde ...
Criză de curieri în România. Nepalezii și dulapurile inteligente, soluția neașteptată!
Criză de curieri în România. Nepalezii și dulapurile inteligente, soluția neașteptată!
TEST IQ. Găsește cele 3 diferențe dintre imagini în doar 7 secunde. Numai persoanele cu o privire de vultur reușesc într-un timp atât de scurt
TEST IQ. Găsește cele 3 diferențe dintre imagini în doar 7 secunde. Numai persoanele cu o privire ...
Anunț de ultimă oră făcut de  Poșta Română. Toate oficiile poștale din România vor fi închise
Anunț de ultimă oră făcut de Poșta Română. Toate oficiile poștale din România vor fi închise
Destine rupte între două lumi. Povestea nepalezei care vrea să devină româncă și a băiatului care se simte singur pe lume
Destine rupte între două lumi. Povestea nepalezei care vrea să devină româncă și a băiatului ...
O nouă fabrică construită de un grup german în România. Unde se va afla și câte locuri de muncă va crea
O nouă fabrică construită de un grup german în România. Unde se va afla și câte locuri de muncă ...
Produsul de la Pepco care zboară de pe rafturi. Românii sunt fascinați de obiectul devenit viral
Produsul de la Pepco care zboară de pe rafturi. Românii sunt fascinați de obiectul devenit viral
Coșmarul poluării în Capitală. Cartierul bucureștean unde locomotivele CFR otrăvesc aerul
Coșmarul poluării în Capitală. Cartierul bucureștean unde locomotivele CFR otrăvesc aerul
Gestul care le poate aduce amenzi drastice celor care stau la casă. Reguli mai stricte din 2025
Gestul care le poate aduce amenzi drastice celor care stau la casă. Reguli mai stricte din 2025