, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a transmis o serie de recomandări pentru români, în perioada vacanţei de 1 Mai. Directorul ANPC îi sfătuiește pe aceștia să refuze produsele din carne tocată, din cauza faptului că există îndoieli privind calitatea şi care nu au înscrisă, pe etichetă, data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită.
„Ca în fiecare an, românii sărbătoresc ziua de 1 Mai cu mici şi bere.
Pentru a vă bucura pe deplin de această sărbătoare, e bine să ţineţi cont de următoarele recomandări:
La cumpărarea produselor din carne tocată, acordaţi atenţie deosebită aspectului produsului!
Urmăriţi modul de etichetare. Nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilităţii minimale/ datei limită de consum şi a ingredientelor alergene.
Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare!
Refuzaţi produsele din carne care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită!
Nu cumpăraţi produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur, care vă poate afecta sănătatea!
La cumpărarea berii, verificaţi starea ambalajelor (integritate, etanşeitate), limpiditatea lichidului şi data durabilităţii minimale”, a scris directorul ANPC, sâmbătă pe Facebook.
Citește și: Alertă pentru românii care vor cumpăra pește de Florii. ANPC, mesaj pentru consumatori
Paul Anghel a mai spus că, în situația în care petreceţi ziua de 1 Mai în zone de agrement, este indicat să fiţi atenţi la următoarele aspecte:
„Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume:
existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele;
integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;
etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate, etc.”, a mai spus directorul ANPC.
Anghel a adăugat că, „înainte de achiziţionarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate este realizată cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă”.
„Acordaţi atenţie preţului afişat şi verificaţi concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă. Şi un ultim sfat, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, dorăţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs”, mai precizează directorul ANPC.
În urma acţiunilor de supraveghere şi control desfăşurate de comisarii ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, în anii trecuţi, sau fost constatate abateri, dintre care Paul Anghel menţionează:
Exemple de deficienţe de informare către consumator:
Vezi și: ANPC verifică site-urile de cumpărături Temu şi Shein. La ce trebuie să fie atenţi cumpărătorii