Zilele libere și vremea mai blândă i-au făcut pe turiști să își planifice în continuare tot mai multe concedii pe litoral. Peste 200.000 de turiști sunt la mare în acest sfârșit de săptămână, iar cele mai aglomerate stațiuni sunt Eforie, Mamaia sau cele din sudul litoralului.
Ca să prindă un loc pe plajă, turiștii sunt dispuși să facă compromisuri și să se trezească la 5:00 – 6:00 dimineața și merg să rezerve șezlongurile sau să își lase prosoapele în zonele în care vor dori să își instaleze umbreluțele. Mulți dintre români aleg să și rămână la răsărit, în condițiile în care cei mai buni aerosoli se fac la primele ore ale dimineții.
„Am zis să prindem răsăritul, să îl vedem. Am reușit.”
„A fost frumos, dar prea am făcut insolație.”
„E aglomerat. Ca să prinzi loc mai ales sâmbătă a trebuit să ne trezim mai devreme.”
„E ok ca prețuri, ca distracții, mâncare, e chiar foarte bine. Am prins o ofertă destul de bună 300 lei pe noapte. E ok, cu patru zi înainte”.
Vezi și: Cât a ajuns să câștige un salvamar pe litoralul românesc. Venituri în batjocură primite în 2024
Sunt și turiști care au ales Litoralul pentru a încerca sporturile nautice. Cu toate acestea însă, și în cazul sporturilor, prețurile au crescut cu cel puțin 20-30% față de anul trecut.
„Sunt valuri ok, nu bate tare vântul, e distractiv, apa e bună comparativ cu anii trecuți când erau valuri mult mai mari. Acuma este destul de liniștită”, spune un bărbat.
„Anul ăsta am fost în Thailanda, acum am venit în România. Soțul meu iubește România foarte mult și eu iubesc România”, afirmă o tânără.
În mai multe zone de pe litoralul românesc, distracția turiștilor a fost întreruptă de ploaie, așa că cei mai mulți au ales să se refugieze la terase sau hoteluri. Din fericire, ploaia nu a durat mult, însă a adus cu ea intensificări ale vântului și totodată valuri mai mari care nu au permis intrarea în mare. În continuare, pe câteva plaje din România, turiștii se plâng de algele care au invadat zonele de șezlonguri, însă sunt plaje precum Mangalia, Neptun, Olimp și Vama în care turiștii se declară mulțumiți de nisipul curat de la malul mării.
Ai mai putea citi: 103 mine maritime în Marea Neagră. Litoralul românesc, front comun de război