Numărul locurile de muncă vacante este în creștere. Rata lor estimativă pentru trimestrul I 2023 a fost 0,93%, fiind în creștere cu 0,10 puncte procentuale față de trimestrul precedent, potrivit Agerpres.
În 2022, locuri de muncă vacante au scăzut cu 200, iar rata a scăzut și ea cu 0,02 puncte procentuale. Cele mai mari rate ale locuri de muncă vacante s-au înregistrat în trimestrul I al anului curent, mai precis în administrația publică (1,91%), intermedieri financiare și asigurări (1,88%), distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare (1,67%), respectiv activități de spectacole, culturale și recreative (1,61%). În industria prelucrătoare s-a concentrat circa 23% din numărul total al locurilor de muncă vacante (11.000 locuri vacante), iar valoarea ratei a fost 1,01%.
Citește și: O țară din Europa oferă 45.000 de locuri de muncă! În ce domeniu se pot angaja românii
De asemenea, domeniile în care s-a înregistrat cea mai mică rată sunt în alte activități de servicii (0,25%), respectiv în învățământ (0,33%). Cele mai puține locuri de muncă vacante s-au regăsit în alte activități de servicii (100 locuri vacante), respectiv în industria extractivă și tranzacții imobiliare (200 locuri vacante pentru fiecare în parte).
Comparativ cu trimestrul trecut, cele mai mari creșteri ale ratei locurilor de muncă vacante, s-au remarcat în tranzacții imobiliare (+0,89 puncte procentuale), urmate de intermedieri financiare și asigurări (+0,71 puncte procentuale). În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, cele mai relevante creșteri s-au observat în sănătate și asistență socială (+1.600 locuri vacante), activități de servicii administrative și activități de servicii suport (+1.000 locuri vacante), respectiv construcții (+900 locuri vacante).
La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai relevante scăderi în activități profesionale, științifice și tehnice (-0,43 puncte procentuale), respectiv în transport și depozitare (-0,39 puncte procentuale). Relativ la numărul locurilor de muncă vacante, acesta a cunoscut cele mai importante scăderi în aceleași activități economice și anume transport și depozitare (-1.100 locuri vacante), respectiv activități profesionale, științifice și tehnice (-700 locuri vacante).
Numărul locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai ridicate valori în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (13.600 locuri vacante), și în cele de ocupații elementare – grupa majoră 9 (7.100 locuri vacante).
Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au observat pentru ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit – grupa majoră 6 (0,36%, respectiv 100 locuri vacante) și de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori – grupa majoră 1 (0,55%, respectiv 2.000 locuri vacante).
Comparativ cu trimestrul precedent, atât rata, cât și numărul locurilor de muncă vacante au înregistrat creșteri, cu excepția ocupațiilor de funcționari administrativi – grupa majoră 4 (-0,10 puncte procentuale, respectiv -300 locuri vacante). Astfel, cele mai importante creșteri sau regăsit în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (+0,17 puncte procentuale, respectiv +2.100 locuri vacante), tehnicieni și alți specialiști din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (+0,15 puncte procentuale, respectiv +800 locuri vacante), respectiv de ocupații elementare – grupa majoră 9 (+0,14 puncte procentuale, respectiv +900 locuri vacante).
Față de același trimestru al anului anterior, cea mai relevantă scădere a ratei locurilor de muncă vacante s-a observat în rândul ocupațiilor de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit – grupa majoră 6 (-0,21 puncte procentuale), iar numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cea mai mare scădere în ocupațiile de muncitori calificați și asimilați – grupa majoră 7 (-700 locuri vacante).
La polul, atât rata, cât și numărul locurilor de muncă vacante au înregistrat cele mai semnificative creșteri în rândul ocupațiilor de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori – grupa majoră 1 (+0,10 puncte procentuale, respectiv +400 locuri vacante), respectiv de ocupații elementare – grupa majoră 9 (+0,05 puncte procentuale, respectiv +300 locuri vacante).
Alte articole: Criza forței de muncă, la cel mai ridicat nivel în Germania. Două milioane de locuri de muncă vacante