Un record istoric de bugetari a fost înregistrat în România. Mai exact, cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Educație, dar și în Apărare și Sănătate. O statistică recentă arată că au fost chiar și 30.000 de angajări într-o singură lună, notează BZI.
România a atins un record istoric de bugetari, cu un număr de peste 30.000 de angajări într-o singură lună. Astfel, numărul bugetarilor din țară a ajuns la un record de peste 1.300.000 de posturi ocupate în luna octombrie 2024.
Administrația publică centrală a numărat peste 830.000 de posturi, dintre care peste 600.000 sunt finanțate în întregime din bugetul de stat. Alte ministere cu schimbări majore sunt cel al Apărării, dar și cel al Sănătății. La acestea, s-au angajat în jur de 2.600 de persoane. Însă, cea mai mare creștere a fost înregistrată în Educație, cu aproape 30.000 de posturi noi.
România se confruntă cu o criză a forței de munc, dar și cu un număr crescut de tineri care abandonează școala de la o vârstă fragedă sau care nu lucrează. Ministerul Muncii a anunțat, recent, că și în anul 2025, vor fi oferite stimulente financiare pentru tinerii șomeri care nu își găsesc un job.
Mai exact, stimulentul în valoare de 1.000 de lei se acordă tinerilor șomeri neindemnizați. Ministerul Muncii mai acordă prima de inserţie de 1.794 de lei pentru absolvenţii din evidenţele ANOFM care îşi găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Se acordă jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni.
Din păcate, România este țara cu cei mai mulți tineri cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani care nu lucrează, dar nu sunt nici ocupați cu educația sau cu urmarea unor studii.
Ministerul Muncii a anunțat că în acest an va oferi mai multe prime de mobilitate, precum de încadrare – maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanţă mai mare de 15 km de domiciliu; de instalare -12.500 lei pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliu; de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 luni; pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu.