Prețul carburanților aduce o nouă situație neașteptată în rândul șoferilor. Diferenţa medie de preţ dintre cele două tipuri de combustibil este de doar 4 bani.
Situaţia de la pompă este una care nu se întâlnește adesea. În urmă cu doar câteva luni şoferii care alimentau cu motorină plăteau per litru cu 75 de bani în plus faţă de cei care alimentau cu benzină.
Pentru prima dată în ultimele 10 luni, motorina a fost la pompă mai ieftină decât benzina.
La una dintre benzinăriile din Bucureşti, de exemplu, benzina ne costă cu 4 bani mai mult decât motorina. Benzina standard se vinde cu 7,49 litrul, iar motorina standard 7,45 de lei litrul.
În anul 2023, la începutul verii, prețul benzinei era aproape identic cu cel al motorinei. În toamna anului trecut, preţul motorinei era cu 75 de bani mai mare decât cel al benzinei.
Diferit de tipul combustibilului, oscilaţiile de preţ din ultimul an au afectat bugetul şoferilor. Comparativ cu luna trecută, preţul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu peste 3%, iar preţul motorinei a scăzut cu mai puţin de 1%.
Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depășească 9 lei pe litru.
Vezi și: Românii nu sunt interesați de educație. Nu se alocă nici măcar 1% din veniturile lunare
Conform unui studiu realizat de Consiliul Concurenței, prețurile carburanților în stațiile de alimentare urmează o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, cu o diferență de câteva zile.
Cotația Platts este un indicator global pe piața benzinei și a motorinei, reflectând dinamica cererii, ofertei și tranzacțiilor între traderi. Deși nu este disponibil public, acest preț de referință este adesea influențat de fluctuațiile prețului barilului de petrol pe termen lung.
Astfel, atunci când cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină înregistrează creșteri, prețurile la pompă ale carburanților din România urmează această tendință, iar când cotațiile scad, prețurile în stațiile de alimentare sunt ajustate în consecință.
Majoritatea ajustărilor prețurilor la pompă au loc în termen de o săptămână de la modificările înregistrate în cotațiile internaționale de referință Platt, fie că acestea sunt în creștere sau în scădere. Acest mecanism de ajustare reflectă dinamica pieței internaționale a combustibililor și se traduce în schimbări percepute de consumatori în prețurile de la stațiile de alimentare.
Ai putea citi: Traian Băsescu dă de pământ cu tinerii din România: Avem nevoie de stagiu militar obligatoriu