- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Record pentru România! Valoarea cerealelor produse în țara noastră a depășit pragul de 5 miliarde de euro, ajungând printre cei mai mari producători din UE 

06 Dec, 10:01 • Fundeanu Madalina
România este printre cei mai mari producători de cereale din UE. Valoarea cerealelor produse de țara noastră în 2021 s-a cifrat la peste 5,6 miliarde de euro, fiind un record remarcabil.
Record pentru România! Valoarea cerealelor produse în țara noastră a depășit pragul de 5 miliarde de euro, ajungând printre cei mai mari producători din UE 

Valoarea cerealelor produse de România în 2021, ultimul an pentru care există date agregate, s-a cifrat la peste 5,6 miliarde de euro, fiind un record remarcabil pentru țara noastră. România s-a reîntors pe poziția a patra între marii producători europeni, surclasând Italia, potrivit datelor transmise de economica.net.

România, printre cei mai mari producători de cereale din UE

Au existat ani, cum ar fi 2018 și 2019, spre exemplu, când țara noastră a fost al treilea cel mai mare producător de cereale în funcție de valoarea acestora.

România este, conform ultimelor date disponibile (2021), al patrulea cel mai mare producător din Europa din punct de vedere al valorii recoltei produse, după Franța, Germania și Spania, prezintă datele Eurostat. Luând în calcul prețurile de bază, fermierii locali au generat marfă (cereale, inclusiv semințe) în valoare de peste 5,6 miliarde de euro, cu 2,6 miliarde de euro în plus față de anul anterior, ceea ce le-a permis să îi surclaseze pe fermierii italieni a căror marfă valora în 2021 aproximativ 5,1 miliarde de euro.

Este un record al ultimilor ani, având în vedere că nu s-a mai depășit pragul de 5 miliarde de euro până acum. În 2019, valoarea grânelor produse în România s-a cifrat la 4,7 miliarde de euro, iar în 2018 a fost de 4,8 miliarde de euro.

Valoarea recoltei produse în Franța s-a ridicat la 14,6 miliarde de euro, în Germania, producția a generat 8,2 miliarde de euro, iar producția din Spania 6,1 miliarde de euro.

Te-ar putea interesa și: Dobânzile uriașe au devenit obișnuință pentru români. Creditele de consum noi în lei au crescut cu 50% în octombrie, cel mai mare salt din ultimii doi ani

cereale
cereale

Unde s-au produs cele mai importante culturi din România

Ca zone geografice, cele mai valoroase culturi s-au obținut în regiunea Sud-Est (1,38 de miliarde de euro), Sud-Muntenia (1,2 miliarde de euro) și Nord-Est (810 milioane de euro).

Din datele Institutului Național de Statistică (INS), în 2021, România a produs 27,1 milioane de tone de cereale boabe de pe o suprafață de 5,2 milioane de hectare. Față de anul anterior, suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 1,2%, în timp ce producția a crescut cu 49,8%.

La nivel european, regiunea care a produs cereale cu cea mai mare valoare în 2021 a fost Castilla y León din Spania (2,3 miliarde de euro). Aceasta a fost urmată îndeaproape de regiunea Centre-Val de Loire din Franța (2,2 miliarde de euro). Regiuni care au produs cereale cu o valoare de peste 1 miliard de euro în 2021 au mai fost din Franța (Champagne-Ardenne, Pays-de-la-Loire, Picardie și Poitou-Charentes), Lituania (Vidurio ir vakaru Lietuvos regionas) și Spania (Aragón).

În unele regiuni, agricultura a fost orientată, mai ales, către producția de cereale, chiar dacă nu erau cele mai mari regiuni producătoare de cereale. Așadar, în patru regiuni europene, valoarea producției de cereale a reprezentat cel puțin 40% din valoarea producției agricole totale. Dintre acestea, trei se aflau în Bulgaria: Severozapaden (53,7%), Severen Tsentralen (47,6%), Severoiztochen (44,5%) și una în Franța – Île de France (42,8%).

Vezi și: Google va investi miliarde de euro în România. Marcel Ciolacu: „Am discutat despre oportunitatea unor investiții majore”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...