Valoarea cerealelor produse de România în 2021, ultimul an pentru care există date agregate, s-a cifrat la peste 5,6 miliarde de euro, fiind un record remarcabil pentru țara noastră. România s-a reîntors pe poziția a patra între marii producători europeni, surclasând Italia, potrivit datelor transmise de economica.net.
Au existat ani, cum ar fi 2018 și 2019, spre exemplu, când țara noastră a fost al treilea cel mai mare producător de cereale în funcție de valoarea acestora.
România este, conform ultimelor date disponibile (2021), al patrulea cel mai mare producător din Europa din punct de vedere al valorii recoltei produse, după Franța, Germania și Spania, prezintă datele Eurostat. Luând în calcul prețurile de bază, fermierii locali au generat marfă (cereale, inclusiv semințe) în valoare de peste 5,6 miliarde de euro, cu 2,6 miliarde de euro în plus față de anul anterior, ceea ce le-a permis să îi surclaseze pe fermierii italieni a căror marfă valora în 2021 aproximativ 5,1 miliarde de euro.
Este un record al ultimilor ani, având în vedere că nu s-a mai depășit pragul de 5 miliarde de euro până acum. În 2019, valoarea grânelor produse în România s-a cifrat la 4,7 miliarde de euro, iar în 2018 a fost de 4,8 miliarde de euro.
Valoarea recoltei produse în Franța s-a ridicat la 14,6 miliarde de euro, în Germania, producția a generat 8,2 miliarde de euro, iar producția din Spania 6,1 miliarde de euro.
Te-ar putea interesa și: Dobânzile uriașe au devenit obișnuință pentru români. Creditele de consum noi în lei au crescut cu 50% în octombrie, cel mai mare salt din ultimii doi ani
Ca zone geografice, cele mai valoroase culturi s-au obținut în regiunea Sud-Est (1,38 de miliarde de euro), Sud-Muntenia (1,2 miliarde de euro) și Nord-Est (810 milioane de euro).
Din datele Institutului Național de Statistică (INS), în 2021, România a produs 27,1 milioane de tone de cereale boabe de pe o suprafață de 5,2 milioane de hectare. Față de anul anterior, suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 1,2%, în timp ce producția a crescut cu 49,8%.
La nivel european, regiunea care a produs cereale cu cea mai mare valoare în 2021 a fost Castilla y León din Spania (2,3 miliarde de euro). Aceasta a fost urmată îndeaproape de regiunea Centre-Val de Loire din Franța (2,2 miliarde de euro). Regiuni care au produs cereale cu o valoare de peste 1 miliard de euro în 2021 au mai fost din Franța (Champagne-Ardenne, Pays-de-la-Loire, Picardie și Poitou-Charentes), Lituania (Vidurio ir vakaru Lietuvos regionas) și Spania (Aragón).
În unele regiuni, agricultura a fost orientată, mai ales, către producția de cereale, chiar dacă nu erau cele mai mari regiuni producătoare de cereale. Așadar, în patru regiuni europene, valoarea producției de cereale a reprezentat cel puțin 40% din valoarea producției agricole totale. Dintre acestea, trei se aflau în Bulgaria: Severozapaden (53,7%), Severen Tsentralen (47,6%), Severoiztochen (44,5%) și una în Franța – Île de France (42,8%).