Datorită economiilor efectuate de români, cele șapte fonduri de pensii private obligatorii Pilon II au fost alimentate lunar cu 3,75% din venitul brut de către aceștia, a anunțat zf.ro.
Mai mult, luna aprilie a înregistrat un record, și anume a încheiat cu active de 105 mld. lei, fiind în creștere cu 9 mld. lei comparativ cu începutul anului, potrivit celor mai recente date publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Această majorare a venit în primele patru luni, în care românii cu venituri au virat 4,2 mld. lei pentru administrarea privată a economiilor de bătrânețe, timp în care evoluția acțiunilor din portofoliul Pilonului II și calmare de pe piața obligațiunilor au adus încă 5 mld. lei.
În data de 6 martie, fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la o sumă record, mai precis 100,17 mld. lei, având o creștere semnificativă comparativ cu 2022. Raportul eliberat de instituția menționată evidențiază că fondurile sunt administrate în 90% din cazuri în lei. Titlurile de stat dețineau cele mai multe active, mai exact, 63.37% (63.474 miliarde de lei), iar clasamentul este continuat cu ponderea acțiunilor, de 21.88% (21.92 miliarde de lei), iar în cele din urmă, a obligațiunilor corporative (7.13%, semnificând suma de 7.143).
Luna ianuarie a înregistrat 7.978.906 milioane de participanți la fondurile de pensii private, potrivit datelor ASF.
De asemenea, în luna decembrie, valoarea activelor se ridica la 93, iar în iunie 2022 era de 90,6. Deși anul precedent nu a fost un an potrivit pentru investitori și le-a dat mari bătăi de cap, deoarece prețurile au scăzut puternic pe titlurile de stat, dar și din piața de capital, activele din fondurile de pensii private au înregistrat o sumă uriașă.
Alte articole: Vești bune pentru Pilonul II de pensii al BRD. Valoarea fondurilor a crescut. Cifrele tind să fie din ce în ce mai mari