Aproximativ 35% dintre angajatori prognozează o creştere a numărului total de angajări în trimestrul 1 din 2024, 24% prevăd o scădere şi 39% nu aşteaptă nicio modificare. De asemenea, angajatorii din industria prelucrătoare şi din serviciile de comunicare se aşteaptă la creşteri semnificative în recrutare, pe când cei din IT şi cei din energie şi utilităţi se aşteaptă la scăderi în recrutare în primul trimestru din anul viitor, conform datelor transmise de Ziarul Financiar.
Companiile de pe piaţa locală susțin că vor continua să recruteze în primul trimestru al anului 2024, dar într-un ritm mai lent şi analizând cu prudenţă contextul din piaţă.
Prin urmare, un procent de 35% dintre angajatori prognozează o creştere a numărului total de angajări în T1 din 2024, 24% prevăd o scădere şi 39% nu aşteaptă nicio modificare, potrivit studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă derulat pe un eşantion de 525 angajatori români, parte dintr-un panel de 40.077 de angajatori din 41 de ţări şi teritorii.
Ai mai putea fi interesat de: Țările care oferă salarii atractive oamenilor iscusiți! Minim 2.500 de euro pe lună!
„Impactul factorilor externi precum inflaţia şi conflictele globale asupra pieţei locale a forţei de muncă de anul trecut pare să continue în primul trimestru al anului 2024. Multe companii adoptă o abordare prudentă în ceea ce priveşte angajarea, în timp ce îşi gestionează profitul.
În timp ce companiile încă angajează, există mai puţină urgenţă pentru a ocupa posturile vacante, deoarece companiile exercită mai multă diligenţă în evaluarea candidaţilor. Cu toate astea, rezultatele sondajului pentru România din trimestrul I 2024 arată o previziune pozitivă a intenţiilor de angajare”, a declarat Miguel Trindade, country manager, ManpowerGroup România.
Studiul Manpower măsoară perspectiva netă de angajare, care se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care prognozează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în trimestrul următor.
În cazul României, studiul citat arată că, după ajustarea datelor pentru eliminarea variaţiilor sezoniere, perspectiva netă de angajare din România se situează la plus 15%.
Vezi și alte știri: Record incredibil în portul Constanța! S-a expediat o cantitate de 32 milioane de tone de cereale ucrainene, în primele 11 luni ale anului