Recrutări ratate în MApN. Procesul de recrutare, desfășurat în lunile februarie, martie și aprilie, a implicat mai multe etape, începând cu depunerea dosarelor și continuând cu probele fizice, psihologice și medicale. Din cei 5.093 de aspiranți, doar 2.626 au reușit să treacă de toate testele.
Proba fizică s-a dovedit a fi un impediment major pentru mulți candidați, deși ar trebui să fie accesibilă pentru persoanele cu vârste între 18 și 45 de ani, având în vedere cerințele minime de fitness. „Constatarea generală a fost că cei mai mulți dintre candidați nu au reușit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecție). Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistență 2.000 m). O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăți majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări”, se precizează într-un comunicat de presă remis de Ministerul Apărării Naţionale.
Soldații admiși vor beneficia de o remunerație netă lunară de aproximativ 4.400 de lei, la care se adaugă diverse beneficii suplimentare, inclusiv drepturi privind norma de echipare și indemnizații pentru transport, chirie și misiuni. „Pe lângă remnerația de bază, soldații gradat profesional primesc beneficii suplimentare precum „drepturi privind norma de echipare, indemnizațiile de transport, de chirie (cu posibilitatea transformării în plata din rată pentru cumpărarea unei locuințe), de detașare, de misiune, decontare transport concediu de odihnă, decontare contravaloare voucher de vacanță, decontare tratament ambulatoriu și servicii medicale etc., specifice instituțiilor din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională”, a transmis MApN.
Statul Major al Apărării a precizat că solda poate crește până la 30% pentru personalul „angajat în unități aflate în proces de menținerea și consolidare a capacității operaționale”.
Principalele date ale analizei MApN:
Potrivit datelor prezentate de Ministerul Apărării Naționale (MApN), campania de recrutare și selecție s-a desfășurat în 41 de județe și în municipiul București. Au fost înregistrate un total de 6.448 de candidați, din care 20% erau femei. Însă, doar 40% dintre aceștia au fost admiși.