- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rectorul de la UMF Carol Davila vrea să crească taxa de admitere. Declarațiile făcute de Viorel Jinga

22 Jul, 10:37 • Amarie Giorgiana
Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" susține că taxa de 8.500 de euro pentru studenții străini este una mică, având în vedere prețurile de la universitățile private și instituțiile de medicină din țările vecine.
Rectorul de la UMF Carol Davila vrea să crească taxa de admitere. Declarațiile făcute de Viorel Jinga

Duminică 21 iulie, de la ora 9.00, peste 4.000 de candidați au susținut examenul de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Este al cincilea an consecutiv în care numărul de înscrieri al absolvenților de liceu este în creștere, arată datele transmise recent de instituție. În acest context, Viorel Junga rectorul Universității, spune că taxa pentru studenții străini este una prea mică, luând în vedere prețurile existente la universitățile de medicină din alte țări, potrivit România TV.

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” vrea taxe mai mari pentru studenți

În 2024, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București ar putea să majoreze taxa de școlarizare pentru studenții internaționali. Rectorul instituției, Viorel Jinga, a declarat că taxa actuală de 8.500 de euro este considerabil mai mică în comparație cu universitățile private din România și alte instituții de medicină din țările vecine.

„Studenţii internaţionali aleg să vină în România şi pentru această taxă de 8.500 de euro, la vecini sunt taxe mult mai mari, atât la bulgari, cât şi la unguri, de peste 10.000 de euro. S-ar putea, în anii următori, să mai creştem şi noi taxa (…). Am văzut, de exemplu, la ‘Titu Maiorescu’, că merge la 10.000 – 11.000 de euro. Cei de la privat au crescut deja mult taxa pentru studenţii internaţionali. În cadrul G6, Asociaţia Universităţilor de Farmacie din România, care reuneşte cele şase universităţi mari – Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Craiova, Cluj şi Târgu-Mureş – stabilim împreună aceste taxe, pentru a le uniformiza la nivel de ţară, taxelor pentru studenţii internaţionali. Noi am început deja admiterea pe bază de dosar la aceşti studenţi internaţionali şi avem deja trei pe loc, deci este încă o atracţie mare pentru studenţii din străinătate”, a spus Jinga.

Viorel Jinga a făcut această declarație duminică, în cadrul unei conferințe de presă. El a subliniat faptul că universitatea pe care o conduce oferă numeroase avantaje, inclusiv burse de merit, de performanță și burse sociale. Aceste beneficii sunt disponibile atât pentru studenții finanțați de la buget, cât și pentru cei care plătesc taxe.

„Cei care pleacă o fac pentru calitatea, probabil, a mediului în care vor lucra în viitor sau, poate, foarte mulţi vor să fie în centre universitare. Densitatea medicilor în centrele universitare este foarte mare. Nu mai găsesc locuri de muncă aici, nu vor să se ducă în oraşe, chiar în capitale de judeţ, din jurul Bucureştiului, preferă uneori să meargă în străinătate. Prin PNRR şi prin alte modalităţi în care au obţinut foarte multă aparatură spitalele judeţene, eu cred că, în doi-trei ani, se va ajunge să se lucreze la spitalele judeţene în aceleaşi condiţii ca într-un spital universitar (…). Se vor schimba lucrurile în bine, salariile sunt, totuşi, destul de bune. După cei şapte ani de facultate, după cei cinci ani de specialitate – rezidenţii au, de asemenea, salarii foarte bune -, ajung la 6.000 – 7.000 de lei net, iar un medic specialist are în jur de 10.000 de lei”, a mai spus acesta.

Totodată, rectorul a spus că studenții sunt atrași de bursele de merit, de performanță și de cele sociale, care pot fi accesate atât de tinerii de la buget, cât și de cei de la taxă.

„Şi ei pot compensa, dacă au probleme materiale, învăţând bine, aceste taxe pe care le plătesc. De asemenea, avem un centru de simulare foarte important şi studenţii care sunt astăzi în cadrul examenului de admitere vor face, încă de la început, nişte tehnici de prim-ajutor, de salvare a vieţii, de resuscitare cardio-respiratorie, tehnici de bază de punţie venoasă, examen urologic, examen ginecologic, încă din anul I, pentru a intra încă de la început în sistemul clinic. Avem acest centru de simulare, am cumpărat o clădire cu şase etaje şi a fost echipată cu foarte multe aparate de ultimă oră, cu simulatoare care sunt foarte inteligente şi care reproduc mediul clinic, mediul operator. Am investit 42 de milioane de lei în acest centru de simulare, aceşti bani sunt din proiecte europene. (…). Avem şi un bazin de înot, avem cămine cu foarte multe locuri, chiar avem locuri libere în cămine, iarăşi sunt elemente de atracţie pentru universitatea noastră”, a declarat Jinga.

Întrebat despre specialităţile spre care se îndreaptă absolvenţii de medicină, el a spus că, în ultimii ani, se vede o tendinţă de a alege radiologia, endocrinologia, cardiologia, chirurgia plastică sau dermatologia, „specialităţi care permit multora să aibă şi activităţi de cabinet, să vină şi la mediul privat, care în ultima perioadă s-a dezvoltat foarte mult”.

Citește și: Cât costă facultatea în România. Diferențele dintre stat și privat

„Mai puţin aleg chirurgiile şi mai ales chirurgiile mari, cum este chirurgia cardio-vasculară, chirurgia toracică şi chiar şi chirurgia generală, precum şi urologia, care se alegea cu medii mari înainte. În ultima perioadă, deja, este în coada clasamentului această specialitate”, a mai subliniat rectorul.

Citește și: Tinerii se îndreaptă tot mai mult către două domenii surprinzătoare, în ciuda salariilor mici. Ce arată datele despre admiterea la facultate din ultimii 9 ani