Cu doar un an înainte, această fabrică era în praguil demolării. Totuși, aceasta a trecut prin numeroase etape de negociere pentru a putea fi salvată, astfel că anumiți cultivatori au reuși să discute cu conducătorii francezi și să rezolve situația Fabricii de Zahăr Luduș. Mihaela Neagu, una dintre investitori, a salvat această fabrică și a declarat că o parte din cantitate este deja în magazine, destinată populației, dar sub brandul Bod.
Află mai multe despre: Fabrica de zahăr de la Luduș reia activitatea. Ministrul Economiei anunță când se vor bucura românii de producția proprie
Mihaela Neagu eset co-acționar în cadul Fabricii de Zahăr Luduș și aceasta ăși dorește enorm ca această mică cantitate care este la început produsă să o dea în totalitate populației. Bineînțeles, sunt companii care vor să cumpere, însă focusul este asupra populației, pentru moment.
„Am cumpărat două fabrici de zahăr, una este cea de la Bod și sunt coacționar și la Luduș. Am stabilit că voi ieși pe piață cu brandul de la Bod, care este unul de la 1889, ținând cont de faptul că în Luduș nu am mașini de ambalat, am băgat foarte mulți bani în dezvoltarea brandului și nu cred că voi renunța la el curând. Zahărul îl găsiți cu tricolorul pe pungă, este produs aici, la noi. Am început să livrăm de lunea trecută, sunt companii care cumpără (…) Pentru că anul acesta facem o cantitate mică, vrem să-l dăm total către populație. Bineînțeles că și în industrie o să meargă o parte, dar așa cum am setat acum rețeta și cum ne-am dori noi, este doar către populație”, a comunicat Mihaela Neagu, potrivit Profit.ro.
Atunci când Mihaela Neagu a fost întrebată și de fabrica Bod aceasta a menționat cu claritate că reluarea producției depinde doar de Mnisterul Agriculturii și Guvernului.
„Cu siguranță eu nu am în plan să dărâm fabrica de la Bod, am în plan să mai aștept unul-doi ani să putem să facem capacitate maximă aici și apoi să ne mutăm acolo, dar fără ajutorul statului român – și domnul ministru (Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, n.r.) ne-a promis astăzi că o să ne sprijine în tot ceea ce se întâmplă aici – nu o să putem singuri.” a declarat Mihaela Neagu, potrivit Profit.ro.
De asemenea, focusul acesteia va fi asupra Fabricii de Zahăr Luduș, pentru că tehnologia e mai avansată în cadrul acestei fabrici și, totodată, aceasta este și automatizată.
„La noi în fabrică trebuie automatiști, oameni cu IT, oameni care au specializări și atunci este foarte greu, pentru că știți că lângă noi este Clujul, unde este un pol foarte dezvoltat și noi trebuie timpul să fim atenți să oferim salarii bune, condiții de lucru foarte bune. Avem cu sindicatul negociat și vrem să încurajăm tinerii să vină să învețe, să preia. Dacă ați văzut, avem și seniori în fabrică. Fostul director de la Fabrica de Zahăr Bod a venit alături de noi, fostul director de la Fabrica de Zahăr Luduș este prezent aici. Și încurajăm cât mai mulți tineri să se îndrepte și să vină să lucreze în fabricile noastre și în agricultură”, a adăugat aceasta, conform celor de la Profit.ro.
Pentru moment, ajutorul de stat nu va fi solicitat. Mihaela Neagu a comunicat, în mod concis, că va solicita un ajutror din partea statului în momentul in care studiile asupra acestei fabrici sunt efectuate, evaluate și corecte, întrucât producția trebuie să fie una de reușită și cu seriozitate.
„Dacă am mări capacitatea și dacă s-ar dubla cantitatea de sfeclă, dacă am putea să facem și produse conexe, cum ar fi zahăr vaniliat sau zahăr pudră, cu siguranță fabrica poate să ajungă până la 300 de angajați permanenți (…) Săptămâna viitoare scoatem prima formă de contract pe care o negociem cu Asociația Fermierilor producători de sfeclă de zahăr. Și atunci de aici plecăm și până în decembrie, sperăm să ne atingem capacitatea maximă de contractare de 10.000 de hectare. Dacă anul acesta se dă un sprijin și o să avem 10.000 de hectare, anul viitor, chiar și cu 5.000 în plus deschid și la Bod, unde vor lucra încă 150 de oameni.”, a comunicat Mihaela Neagu, potrivit Profit.ro.
Află mai multe despre: Criza duce la decizii inedite. Fabrica de Zahăr de la Luduș, salvată de fermieri. Cultivatorii de sfeclă au încheiat un acord istoric