- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reducerea prețurilor la gaze. Cele 3 strategii secrete, care ar putea schimba totul. De ce nu sunt aplicate imediat

10 Sep, 13:18 • Bugiu ⁠Ana Maria
Reducerea prețurilor la gaze ar putea fi realizată prin trei strategii cheie. De ce nu sunt aplicate imediat.
Reducerea prețurilor la gaze. Cele 3 strategii secrete, care ar putea schimba totul. De ce nu sunt aplicate imediat

Scăderea costurilor unitare pe componentele de servicii, concurenţa ridicată în piaţă şi reducerea fiscalităţii sunt singurele modalităţi prin care se pot reduce preţurile la gaze, susţine preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă, potrivit Antena 3 CNN.

„Există doar trei modalităţi care pot aduce preţuri mai mici la gaze: scăderea costurilor unitare pe componentele de servicii (transport, distribuţie şi înmagazinare), concurenţa ridicată în piaţă şi reducerea fiscalităţii. Nu există tarife mici, atunci când costurile unitare sunt mari”, se arată într-un comunicat al AEI, remis, marţi, presei.

Te-ar mai putea interesa și: Ce facturi la energie electrică și gaze vor plăti românii până în martie 2025. Sebastian Burduja: „Avem măsuri cinstite”

foto: gazze

Reducerea prețurilor la gaze. Cele 3 strategii secrete, care ar putea schimba totul. De ce nu sunt aplicate imediat

Investițiile ineficiente din ultimele trei decenii, susținute de programe naționale și instituții de stat, au dus la creșterea costurilor fără a genera venituri suplimentare, ceea ce a crescut tarifele și prețurile la gaze.

De asemenea, măsurile populiste, precum „gratuitățile” pentru rețelele de distribuție, împovărează toți consumatorii. Soluțiile propuse de Dumitru Chisăliță includ:

  • oprirea gratuităților
  • aplicarea principiului ca beneficiarul să suporte costurile
  • impunerea unor criterii stricte de eficiență pentru a reduce tarifele și prețurile

„Astfel, investiţiile ineficiente din ultimii 30 de ani, stimulate sau patronate de diferite programe naţionale şi instituţii de stat şi din ce în ce mai ineficiente în ultimii ani, adaugă continuu costuri, fără a crea şi premisa de noi venituri, ceea ce conduce la creşterea costurilor unitare şi implicit a tarifelor şi a preţurilor la gaze. 

La acestea se adaugă măsurile populiste de acordare a ‘gratuităţii’ pentru a construi reţele de distribuţie pentru unii consumatori care să fie împărţite în facturile tuturor consumatorilor. 

Oprirea ‘gratuităţilor’ şi aplicarea principiului beneficiarul direct şi exclusiv al unei investiţii trebuie să suporte investiţia pentru a nu genera costuri pentru alţi consumatori, concomitent cu impunerea de către ANRE a unor criterii de eficienţă în Planurile de Dezvoltare a Reţelelor, dar şi al managerilor şi membrilor Consiliului de Administraţie, astfel încât să se evite socializarea costurilor şi să se asigure creşterea eficienţei, poate determina reducerea costurilor unitare, respectiv scăderea tarifelor şi implicit a preţurilor”, explică Dumitru Chisăliţă, în comunicat.

Reducerea prețului gazelor din producția internă nu poate fi realizată artificial, așa cum s-a încercat prin OUG 114 și OUG 27, deoarece afectează investițiile în noi capacități de producție, scăzând astfel producția internă și crescând dependența de importuri. Importurile vin cu prețuri mai mari, care nu pot fi stabilite „din pix”.

Măsurile artificiale de stabilire a prețului duc la creșterea dependenței de importuri și, pe termen lung, consumatorii ajung să plătească prețuri medii mai mari decât dacă nu s-ar fi aplicat astfel de măsuri, avertizează specialistul.

„Scăderea preţului gazelor marfă din producţia internă nu se poate realiza ‘din pix’, aşa cum s-a încercat prin OUG 114 şi OUG 27, deoarece generează impact imediat asupra investiţiilor în noi capacităţi de producţie, ceea ce face ca producţia să scadă şi să crească importurile. 

Importuri la care nu se pot stabili ‘din pix’ preţurile şi care, în lipsa concurenţei, vin cu preţuri mai mari, adică măsura stabilirii artificiale a preţului la gaze erodează producţia internă de gaze, creşte dependenţa de importuri şi măreşte artificial preţul gazelor din import, ceea ce face ca analizând evoluţia preţului pe o perioadă mai lungă de timp lucrurile să arate că preţurile medii reale plătite de consumator în fapt sunt mai mari decât dacă nu s-ar fi aplicat măsura de protejare a consumatorilor”, atenţionează specialistul.

Prețurile reglementate sunt în mod natural mai mari decât cele din piața liberă, deoarece includ suficiente marje pentru a acoperi orice risc al furnizorilor pe durata perioadei de reglementare. Aceste riscuri și costuri sunt transferate integral către consumator, ceea ce face ca tarifele reglementate să fie mai ridicate decât cele de pe piața liberă, explică specialistul.

„Preţurile reglementate sunt natural mai mari decât preţurile din piaţa liberă, deoarece acestea sunt suficient de mari încât să acopere orice risc al furnizorilor în perioada de reglementare faţă de evoluţia pieţii en gros, transferând toate riscurile şi costurile consumatorului”, precizează el.

În ultimii 15 ani, statul român a introdus constant noi taxe și a majorat continuu pe cele existente, sub pretextul protejării consumatorilor, având ca scop principal creșterea veniturilor la bugetul de stat. Potrivit șefului Asociației, o fiscalitate redusă ar conduce la prețuri mai mici pentru consumatori.

„În numele protejării consumatorilor, statul român a introdus în ultimii 15 ani în permanenţă noi taxe şi le-a crescut în continuu pe cele existente, cu scopul de a obţine bani la bugetul de stat. Fiscalitate mică, înseamnă preţuri mai mici”, punctează şeful Asociaţiei.

Te-ar mai putea interesa și: Românii nu vor tremura de frig la iarnă! Țara noastră are depozitele de gaze la un nivel istoric, anunță Sebastian Burduja

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează tendinţa integrării AI în procesul de aplicare
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează ...
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, promulgată de președintele Iohannis.
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, ...
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le primesc de Crăciun
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le ...
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de ...
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până ...
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă permanent bonificaţie de 3%
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă ...
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor ...
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, în această zi
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, ...
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion de euro!
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion ...
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ilegale de peste 92 de milioane de lei
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ...
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare a lui Moș Crăciun
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare ...