Ministerul Sănătăţii a declarat, joi, că a demarat procedura pentru Digitalizarea Sistemului de Raportare al Stocurilor de Medicamente, reformă majoră finanţată prin PNRR. Valoarea proiectului depăşeşte 200.000 de euro, scriu sursele News.ro.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, implementarea proiectului presupune crearea unei baze de date care va conține toate informaţiile referitoare la medicația comercializată în România, de la autorizarea acesteia, până la eliberarea către pacienţi.
„Tot în cadrul proiectului va fi dezvoltat şi un sistem integrat de management al medicamentelor autorizate de punere pe piaţa din România, care implică interoperabilitatea tuturor sistemelor informatice de la nivel naţional într-o soluţie unică e-Sănătate.
Obiectivele specifice ţin de identificarea nevoii reale de medicamente pentru pacienţii din România, elaborarea de politici şi strategii sustenabile în domeniul farmaceutic, interoperabilitarea bazelor de date privind medicamentele, dezvoltarea unui modul în cadrul SER necesar procesului de aprobare / corecţie anuală a preţurilor la medicamente de uz uman.
Nu în ultimul rând, proiectul urmăreşte digitalizarea procesului de autorizare de către Ministerul Sănătăţii a unităţilor farmaceutice”, a transmis Ministerul Sănătăţii.
Obiectivele principale sunt:
„Baza de date cu toate informaţiile referitoare la antibioticele vândute în România va fi operaţională la jumătatea anului viitor. Investiţia ajunge la 200.000 de euro, iar bugetul total destinat transformării digitale depăşeşte 400 de milioane de euro”, au mai precizat autorităţile sanitare.
Baza de date va fi operaţională în iunie-iulie 2024, anunță sursa menționată.