- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reforma pensiilor speciale ar putea crea mari probleme în România! Marcel Boloș: „Sigur că va fi un moment greu pentru Coaliție și pentru ceea ce înseamnă decizia parlamentară”

26 Jan, 09:02 • Bumbeneci Diana
Pensiile speciale sunt din nou o problemă în România. Fiind un jalon din PNRR, subiectul pensiilor trebuie tratat cu prioritate. Ce spune ministrul Marcel Boloș despre situația din țara noastră.
Reforma pensiilor speciale ar putea crea mari probleme în România! Marcel Boloș: „Sigur că va fi un moment greu pentru Coaliție și pentru ceea ce înseamnă decizia parlamentară”

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș a făcut noi declarații la EuropaFm. Oficialul susține că nerealizarea unei reforme a pensiilor, care să includă și așa-numitele pensii speciale, reprezintă un jalon de tip „linie roșie” în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Pensiile speciale, punct important din PNRR

Tot în acest context, ministrul a mai explicat că în plafonul de 9,4% din PIB asumat de țara noastră pentru bugetul de pensii trebuie incluse și cele de serviciu.

Citește și: Se vinde o bancă din România! Ce se va întâmpla cu sutele de mii de clienți

Marcel Boloș, declarații despre pensii
Marcel Boloș, declarații despre pensii

Este foarte dură Comisia cu orice jalon pe care îl avem de îndeplinit și primul lucru la care se uită Comisia este partea de sustenabilitate: ce impact bugetar are legea și ce volum de cheltuieli generează legea după ce se aplică, dar nu de astăzi pe mâine, ci o perioadă îndelungată de timp. (…)

Sigur că va fi un moment greu pentru Coaliție și pentru ceea ce înseamnă decizia parlamentară pentru că, așa cum am spus, e pilon de bază pensiile și reforma pensiilor, a tuturor pensiilor. (…) Noi când am obținut aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență am obținut-o cu două condiții: prima este cea a măsurilor de decarbonizare, deci este limpede că pe acest drum nu putem merge decât înainte și că orice deviere pe care o avem poate fi sancționată, inclusiv măsuri de suspendare a PNRR-ului, deci nu este un jalon de joacă.

Și al doilea pilon este cel al pensiilor. Deci, din acest punct de vedere, e foarte multă responsabilitate și în decizia pe care o va adopta Parlamentul pentru că fiind un jalon de tip red line va fi urmărit și este urmărit îndeaproape de Comisia Europeană și nu se va sfii să ne critice Comisia dacă jalonul nu este dus la bun sfârșit. Sunt jaloane pentru care decizia poate fi luată de suspendare a PNRR-ului, dar să sperăm că nu ajungem în această situație”, a afirmat ministrul Marcel Boloș miercuri seară.

În declarațiile sale, ministrul Boloș a mai explicat și că plafonul de 9,4% din PIB asumat pentru bugetul de pensii de România este unul „nedrept”. Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene mai este de părere că acest procent include și pensiile acordate în baza unor legi speciale.

Acel 9,4% a fost stabilit în condițiile în care doar sistemul public de pensii cu partea de pensii bazate pe contributivitate a fost luată în considerare. Or, acum Comisia spune: nu, luați toate categoriile de cheltuieli, inclusiv pensiile speciale, pentru a stabili acest plafon ceea ce încurcă foarte mult socotelile, pentru că una fost ca și direcție stabilită, la momentul la care s-a făcut negocierea pentru PNRR și alta este situația acum, când noi, în acel plafon de 9,4 trebuie să adăugăm adițional cheltuieli cu pensiile speciale și vă dați seama, totuși ce valoare au și ce volum că ele sunt cheltuială însemnată”, mai spune ministrul Proiectelor Europene.

Marcel Boloș a transmis că în PNRR există posibilitatea „de a ajusta anumite jaloane și ținte care țin de circumstanțe obiective”.

Te mai poate interesa și: România nu poate „supraviețui” fără angajatorii străini! Companiile cer Guvernului recrutarea suplimentară a zeci de mii de lucrători

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...