Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a reiterat hotărârea de a duce mai departe procesul de reorganizare a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, chiar și în fața protestelor organizate de sindicatele din domeniu. Protestul, care a avut loc miercuri, a fost declanșat de decizia Guvernului de a reduce cu 25% salariile celor peste 20.000 de angajați din sistemul silvic, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Pensie de lux și job la stat! Cum se îmbogățesc angajații Romsilva pe banii contribuabililor
În ciuda reacțiilor vehemente ale protestatarilor, ministrul Fechet a insistat că reformele sunt necesare pentru a eficientiza activitatea Regiei, a elimina suprabeneficiile care pun presiune pe buget și pentru a asigura un sistem de salarizare mai echitabil. Ministrul a declarat că va continua să apere aceste principii, subliniind că reorganizarea Romsilva are drept scop asigurarea transparenței și echilibrului în managementul resurselor pădurilor.
„Merg înainte. Romsilva câştigă când punem lucrurile în ordine, iar eu nu-mi schimb obiectivele. Rămân de neclintit în ceea ce priveşte reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor, eficientizarea activităţii în teren şi eliminarea suprabeneficiilor care gripează bugetul şi deschid calea abuzurilor.
Am avut o discuţie lungă şi, sper eu, constructivă, cu o delegaţie a sindicaliştilor din silvicultură care au venit astăzi în Bucureşti, iar concluzia mea este că suntem de aceeaşi parte a baricadei atât timp cât ne respectăm şi lucrăm împreună să găsim cea mai sigură formulă pentru a însănătoşi Romsilva”, a susținut ministrul Mediului.
Fechet a explicat că procesul de reorganizare va include și un examen național unic pentru angajările din sistem, în vederea angajării exclusiv pe baza meritelor.
„Aşa văd eu curăţenia de la Regie şi pe aceeaşi lungime de undă sunt sute de pădurari care îmi trimit mesaje să îmi atragă atenţia că s-a umplut paharul la Romsilva. Am avut şi astăzi acelaşi mesaj pentru silvicultorii din ţară, fie că sunt din Cluj, Suceava, Bacău, Caraş – Severin, Dolj sau Constanţa: vreau să nu afectăm în niciun fel activitatea din teren şi, în egală măsură, vreau să ne asigurăm că păstrăm nivelul de salarizare pe măsura muncii fiecăruia. Fiţi convinşi că analizez toate soluţiile legale şi că voi veni cu decizii corecte, aşa cum am promis”, a mai spus Fechet.
De asemenea, acesta a reitrat angajamentul său de a păstra un nivel de salarizare corect și proporțional cu munca depusă de angajați, menționând că va analiza toate soluțiile legale pentru a veni cu decizii corecte. Ministrul a adăugat că va consulta sindicatele și celelalte părți implicate în procesul de finalizare a Statutului Personalului Silvic, subliniind că acest document va fi propus Guvernului doar după o consultare temeinică.
„De asemenea, în foarte scurt timp voi pune pe masa Guvernului forma finală a Statutului Personalului Silvic, nu înainte însă de a o discuta cu reprezentanţii sindicatelor şi toate vocile interesate să avem o lege corectă şi echitabilă. Am pus pe primul plan în discuţiile despre reorganizarea Romsilva dreptatea şi eficienţa. Sunt principii pe care nu sunt dispus să le negociez”, a conchis ministrul.
Cu toate acestea, Fechet a reafirmat că obiectivele sale în ceea ce privește eficiența și dreptatea nu sunt negociabile, indicând că viziunea sa pentru reorganizarea Romsilva rămâne fermă. Deși sindicatele și o parte dintre angajați au continuat să protesteze, considerându-se umiliți de măsurile propuse, ministrul a asigurat că va face tot posibilul pentru a nu afecta activitatea pe teren, iar silvicultorii vor fi respectați pentru munca lor.
„Ne-aţi pus la zid şi ne umiliţi fără niciun motiv! Domnilor guvernanţi, pădurea nu se îngrijeşte fără silvicultori!”, au transmis sindicaliștii Federaţiei „Silva”.
Te-ar mai putea interesa și: Ministrul Mediului, Mircea Fechet, vrea desființarea Direcțiilor Silvice neperformante: „Directorul Romsilva are un salariu brut de 44.000 de lei/lună. Pentru fiecare leu trebuie să muncești”