Avocații atrag atenția asupra faptului că, în prezent, statutul viitor pe care îl vor avea prosumatorii rămâne incert. Această discuție este cu atât mai importantă cu cât, în ultima perioadă, a crescut numărul celor produc energie electrică din surse regenerabile. Mai exact, după cum transmite Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), între ianuarie 2022 şi iunie 2023, numărul de prosumatori a crescut de la 13.874 la 77.638, capacitatea de producție a acestora de la 88 MW, la 973 de MW, estimându-se chiar la1.500 MW la finalul anului trecut, după cum transmite Economedia.
Dată fiind creștere numărului de prosumatori, avocații trag un semnal de alarmă și explică faptul că acum este momentul ca autoritățile să clarifice și să completeze legislația din acest domeniu.
„Cu toate acestea, până în prezent, Proiectul de Lege nu a fost promulgat de Președintele României. Astfel, forma finală a Proiectul de Lege este încă în discuție, ca urmare a unei cereri de reexaminare formulate de către Președintele României, în urma căreia Proiectul de Lege s-a întors în Parlament spre dezbatere”, transmit consultanții casei de avocatură „Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL”.
Te-ar putea interesa și: Ministerul Energiei vine cu noi estimări: „Pe ritmul actual, până la final de 2025, vorbim despre 236.000 de prosumatori, iar până în 2030 de 350.000 de prosumatori sau mai mult”
Proiectul de lege propune o serie de schimbări majore care îi vizează pe, printre acestea numărându-se:
Avocații subliniază că textul de lege care îi vizează pe prosumatori propune noi modificări în domeniul comercializării energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu o putere electrică instalată de cel mult 400 kW pentru consumatorii denumiți prosumatori. Conform propunerii legislative, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) ar fi obligată să efectueze modificări și completări în Metodologia de stabilire a regulilor de comercializare a acestei energii într-un termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a proiectului de lege.
În plus, proiectul de lege cuprinde și norme tranzitorii, care prevăd aplicarea imediată a acestor modificări în cadrul contractelor deja existente între prosumatori (cei care produc și consumă energie electrică) și furnizorii de energie. Acest aspect sugerează că schimbările propuse ar trebui să fie integrate fără întârziere în relațiile contractuale existente între acești actori din domeniul energetic.