Un român a reușit să surprindă reprezentanții Registrului Auto Român (RAR) din Iași! Așa cum relatează digi24.ro, se pare că bărbatul a adus o mașină veche de peste 100 ani. În întreaga lume, mai există aproximativ 200 – 250 astfel de autoturisme.
Un român a mers la RAR cu un model extrem de rar de Ford T. Primele informații arată că mașina este fabricată în 1914. Se estimează că doar 200 – 250 astfel de autoturisme mai există în întreaga lume.
Situația a fost relatată pe pagina de Facebook a Registrului. Reprezentanții au afirmat că au simțit că s-au întors în timp preț de câteva momente. Potrivit sursei citate, pentru a conduce un astfel de autoturism, șoferii au nevoie de un instructaj important înainte.
Acest lucru se explică prin simplul fapt că, la aceste modele, pedala din stânga este schimbătorul de viteze. La fel de bine, cea din mijloc este pentru mersul înapoi. În cele din urmă, cea din dreapta este frâna de serviciu, iar accelerația este așezată în dreapta volanului, sub forma unei manete.
Citește și: VIDEO| Mașina cu hidrogen a fost creată de cercetătorii români. Ce costuri implică o astfel de invenție
„Când colegii de la RAR Iași ne-au spus că au fost martorii unei întoarceri în timp, n-am știut cum să reacționăm.
Totuși, aveau dreptate, iar ocazia de a putea vedea o mașină veche de peste 100 de ani și de a-i auzi sunetul motorului este o onoare pe care puțini o au.
În imagini este un Ford T, fabricat în anul 1914, asa cum reiese și din documente. Da, ați citit bine, 1914!”, potrivit mesajului postat de RAR.
Despre mașina adusă de român, RAR precizează că farurile funcționează cu acetilenă, iar felinarele sunt alimentate cu gaz lampant. Reprezentanții estimează că în întreaga lume mai există doar 200 – 250 astfel de exemplare.
Pe de altă parte, RAR a menționat că motorul autoturismului este de 2.900 cmc, 4 cilindri, 20 CP, iar viteza este de până la 64km/h. Cu toate acestea, responsabilii precizează că nu au putut afla câți kilometri reali are mașina, pentru că nu era dotată cu odometru.
„Farurile funcționează cu acetilenă (există un generator de acetilenă), iar felinarele (pozițiile față-spate) sunt alimentate cu gaz lampant”, relatează RAR.
„Performanțe și dotări? Motor de de 2.900 cmc, 4 cilindri, 20 CP, răcire cu apă, viteză de până la 64 km/h, roți cu spițe din lemn, scânteie provenită de la magnetou și…o contribuție imensă la dezvoltarea Zeului Automobil”, adaugă reprezentanții.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Video incredibil! Tesla, mașina de „lux” preferată de români, se descompune în mers! Doi proprietari au rămas cu volanul în mână