Într-o anumită zonă din România, oamenii trăiesc cel mai mult. Aici, mulți locuitori au depășit vârsta de 100 de ani, potrivit datelor de la ultimul recensământ al populației.
Cu mai bine de un veac înainte, speranța de viață, indicatorul ce reprezintă vârsta medie până la care un om poate ajunge, era foarte mică, iar acum aceasta s-a dublat și ajunge până șa 70 de ani. În România există un loc unde oamenii trăiesc mai mult de atât.
Speranța de viață se calculează ca o medie a anului nașterii, a sexului și a regiunii, ținând cont și de cauzele care ar putea duce la moartea persoanelor din zona respectivă. În trecut, când posibilitățile erau infime, speranța de viață era de numai 30 de ani.
Citește și: Dezastru demografic: România are de departe cea mai mică speranță de viață din UE
Există discrepanțe mari între țări la acest capitol, dar și între regiunile de pe teritoriul acestora. În 2019, în Republica Centrafricană a fost înregistrată cea mai mică speranță de viață la nivel mondial – 53 de ani. Tot atunci, în Japonia era cu 30 de ani mai mare.
Potrivit statisticilor, românii trăiesc mai puțin decât restul europenilor. Însă, potrivit recensământului, speranța de viață a locuitorilor din România a crescut în ultimii ani. Aproape 900.000 de români au depășit vârsta de 80 de ani. Mai mult de 500.000 au împlinit de 85 de ani, iar mai bine 7.000 au peste 100 de ani.
La capitolul longevitate, femeile sunt fruntașe, acestea reprezentând trei sferturi din populația care a trecut de 80 de ani.
Regiunea din România unde oamenii trăiesc mai mult este Moldova și județele din zona de sud-est. Țara noastră are mai mulți locuitori care au împlinit 100 de ani decât Turcia, Portugalia sau Polonia, potrivit playtech.ro.
Acest lucru ar putea duce la creșterea vârstei de pensionare, măsură la care autoritățile se gândesc în prezent.
„Noi întâi trebuie să ne ocupăm de speranţa de viaţă a cetăţenilor români şi mai ales de speranţa de viaţă sănătoasă, pentru că nu trebuie să punem (…) carul înaintea boilor.
Haideţi să ne ocupăm de speranţa de viaţă sănătoasă a cetăţenilor români, după care să vedem dacă discutăm despre o eventuală majorare a vârstei de pensionare. Dar în acest moment nu este cazul”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii.