- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Regula nescrisă de care trebuie să ții cont atunci când mergi la supermarket cu mașina. Cât timp ai voie să lași alimentele în portbagaj, când sunt peste 30 de grade

24 Jun, 21:53 • Bocioacă Bianca
Românii care merg zilele acestea la supermarket cu mașina trebuie să țină cont de temperaturile extreme care le pot altera alimentele. ANPC a retras din magazine mii de produse alterate care au stat la peste 30 de grade Celsius.
Regula nescrisă de care trebuie să ții cont atunci când mergi la supermarket cu mașina. Cât timp ai voie să lași alimentele în portbagaj, când sunt peste 30 de grade

Românii trebuie să fie extrem de atenți atunci când merg la supermarket cu mașina. Recent, Asociația Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a retras 165.000 de litri de bere, apă și sucuri. Produsele în ambalaje de plastic au fost retrase după ce au fost ținute în temperaturi exagerate. Particule mici de plastic pot pleca din material și pot ajunge în lichide, de aceea e important ca sticlele să nu stea multă vreme în portbagajul mașinii.

„Se pot altera prin migrarea unor componenţi din ambalaj, în special în cazul ambalajelor din PET. Trebuie să ne ferim de un produse care au stat la soare”, a transmis Alexandru Cîrîc, de la ICA, Institut de Cercetări Alimentare, pentru Observator.

Citește și: Canicula face prăpăd pe șosele! Se anunță restricții de circulație luni, 24 iunie, din cauza temperaturilor mult prea ridicate

Ce se întâmplă dacă lași alimentele de la supermarket în mașină

Un nutriționist atenționează că sucurile, laptele și alte alimetne de la supermarket se alterează foarte ușor, dacă stau la căldură. Dacă sunt consumate ulterior, pot duce la toxiinfecții alimentare.

„Dacă vorbim de orice altceva, sucuri, lapte, sunt medii de natură foarte bune şi se alterează foarte repede. Dacă vorbim de microorganisme, pe partea gastrică-digestivă putem să avem probleme şi să facem o toxiinfecţie alimentară”, a spus Şerban Damian pentru sursa citată.

Citește și: Promoții uriașe la Lidl! Reduceri de 40% la cele mai căutate produse, astăzi, 24 iunie

Un alt expert explică faptul că produsele care au fost ținute la temperaturi mari pot să dezvolte bacterii patogene, care să ducă la diferite boli gastrice.

„Produsele alimentare care au fost expuse unor temperaturi înalte, prezintă riscul de dezvoltare a unor bacterii patogene. Este un risc major de îmbolnăvire a consumatorului”, adaugă Alexandru Cîrîc, de la ICA.

Este extrem de important să nu lăsați alimentele în portbagaj mai mult de o oră după ce vă întoarceți de la supermarket, dacă temperaturile sunt foarte ridicate.