Obligațiile proprietarilor de aprtamente. Cu toții ne dorim mai mult spațiu în locuință, mai ales pentru depozitarea unor lucruri pe care nu le folosim în viața de zi cu zi. Pentru cei ce locuiesc la casă, acest lucru este mai simplu, dar ce care locuiesc la bloc pot întâmpina dificultăți. Singura lor variantă a acestora rămâne boxa gospodărească.
Citește și: Atenție! Dacă stai la bloc respectă această regulă în 2024 sau riști o amendă colosală!
Cu toate astea, există cazuri în care administratorul blocului spune că nu se poate amenaja un astfel de spațiu în subsolul blocului. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dealul Spirii București-Ilfov (ISUBIF) arată că e posibilp amenajarea boxelor, după cum spune legea în vigoare.
Foarte important de știut e faptul că în aceste spații nu trebuie să fie depozitate substanțe care reprezintă un risc mare de incendiu.
„Potrivit prevederilor art.4.2.3 paragraful 2 din Normativul de siguranţă la foc a construcţiilor P118-99, „În subsolul sau demisolul clădirilor de locuit se pot realiza boxe gospodăreşti, cu condiţia utilizării acestora numai pentru materialele şi substanţele admise (fără risc mare de incendiu) şi asigurării măsurilor de protecţie corespunzătoare”, arată ISUBIF.
Pentru a depozita lucrurile de care nu ai nevoie în viața cotidiană, poți folosi boxele gospodărești, Există și persoane care scot pe casa scării obiectele de care nu au nevoie în casă, dar și aici e nevoie de foarte multă atenție.
Citește și: Reguli stricte pentru proprietarii de apartamente la bloc. Amenda ajunge până la 100.000 lei
Obiectele nu trebuie să blocheze căile de acces, pentru că, în caz de incendiu, acestea ar sta în calea persoanelor care ar trebui să fie evacuate de către salvatori.
Conform dispozițiilor prevăzute în articolul 35 al Legii locuinței nr. 114 din 1996, republicată, îm cazul clădirilor de locuit cu mai multe unități locative, proprietarii sunt responsabili de asigurarea condițiilor normale de funcționare a locuințelor deținute în exclusivitate și a spațiilor deținute în comun.
În cadrul Capitolului IV din Normele gnerale de protecție împotriva incendiilor, adoptate conform OMAI nr. 163/2007, sunt stabilite prevederi esențiale care acoperă măsurile generale pentru prevenirea incendiilor în exploatarea construcțiilor, instalațiilor și amenajărilor, precum și în legătură cu căile de evacuare, inclusiv în locuințele unifamiliale și multifamiliale, scrie capital.ro.