- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reguli importante pentru toți cei care au buletin. Decizia care vizează milioane de români

04 Jul, 10:44 • Fundeanu Madalina
Informații importante privind buletinele românilor! Iată ce spune Legea!
Reguli importante pentru toți cei care au buletin. Decizia care vizează milioane de români

Toate persoanele care au buletin trebuie să țină cont de aceste reguli! Actul de identitate al cărui termen de valabilitate este aproape de expirare poate fi preschimbat cu până la 180 de zile înainte de data expirării, dar nu mai puțin de 15 zile înainte de expirarea acestuia, conform Capital.ro.

Informații importante privind buletinele românilor

Titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat de Lege să solicite eliberarea unui nou act de identitate la serviciul de evidență a persoanelor din raza teritorială în care are domiciliul sau reședința.

Documentele necesare sunt următoarele:

  • Cererea pentru eliberarea actului de identitate;
  • Actul de identitate deținut;
  • Certificatul de naştere;
  • Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor;
  • Hotărârea de divorţ definitivă/certificat de divorţ însoţit de convenția privind stabilirea domiciliului și încredințarea minorului după caz;
  • Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani care își schimbă domiciliul împreună cu solicitantul actului de identitate;
  • Dovada adresei de domiciliu, original sau extras de carte funciară obținut cu cel mult 30 zile anterior datei depunerii cererii. Dacă solicitantul nu este titularul spațiului de locuit este necesară prezența proprietarului care va prezenta actul de proprietate și actul de identitate.
  • Documentul cu care face dovada achitării contravalorii actului de identitate.

Citește și: Ce trebuie să facă angajații pentru a primi 2 zile libere în plus. Este posibil doar în anumite condiții!

buletine
buletine

Toate aceste acte se prezintă în original, nu se acceptă copii legalizate!

SMS-ul care te informează cu privire la expirarea buletinului

Important de amintit este că românii ar putea fi informați prin SMS că anumite acte de identitate, așa cum sunt buletinul, pașaportul sau permisul de conducere, urmează să expire în trei sau șase luni. Senatul a adoptat, la începutul acestei veri ,un proiect de lege în acest sens.

Inițiatorii proiectului susțin că statul ar trebui să faciliteze cât de mult posibil demersurile birocratice, punctând faptul că, din cauza ritmului accelerat al vieții de zi cu zi, cetățenii pot uita sau amâna reînnoirea documentelor personale, transmit sursele.

Potrivit inițiativei legislative, autoritățile competente vor trimite notificări cetățenilor prin intermediul unui SMS sau a unui e-mail cu 90 sau 180 de zile înainte de data expirării fiecărui act de identitate. În cazul în care autoritățile nu dețin datele de contact ale cetățeanului, notificarea poate fi realizată și prin intermediul Poștei Române.

Vezi și: Casa Națională de Pensii a făcut un anunț important pentru toți vârstnicii! Ce trebuie să știe pensionarii din România