Sunt purtate tot mai multe discuții legate de creșterea porcilor în gospodărie în contextul crizei legate de pesta porcină africană, dar mai ales că se apropie și perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când porcinele sunt tăiate în număr foarte mare în gospodăriile românilor. Din acest motiv, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a explicat încă odată care sunt regulile de respectat în luna decembrie și nu numai.
„Pentru noi este foarte important să nu avem niciun focar, dar în condițiile date în momentul de față, facem eforturi să limităm numărul de focare. Se apropie sărbătorile de iarnă, tradiția noastră este să ne sacrificăm porcul de Crăciun acasă, în bătătură.
Pentru noi, ca servicii sanitar veterinare la nivel național, avem același interes și aceeași prioritate pentru sănătatea porcinelor din gospodăriile populației și din marile complexe. În cele mai multe zone se vor sacrifica și ne vom bucura împreună de produsele tradiționale cu porc sacrificat în bătătură”, a precizat vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, pentru AGRO TV.
Până la sacrificare, însă, este bine să fie cunoscute și regulile care trebuie respectate pentru creșterea porcilor în gospodărie, reguli impuse de ANSVSA prin Ordinul 132/2023.
Astfel, exploatațiile noncomerciale de porcine, definite ca „exploatații nonprofesionale de subzistență, înregistrate în SNIIA, deţinute de persoane fizice, în care porcii sunt crescuţi pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii şi cerinţe de biosecuritate”:
Mai poți citi și: Românii vor putea vinde porci de Crăciun. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: „Va fi modificat acest ordin”
Condiții:
Cerinţe de biosecuritate:
Poți citi și: ANSVSA impune reguli majore pentru crescătorii de porci. Măsurile se impun chiar înainte de Crăciun