- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reguli noi pentru crescătorii de porci. Ce trebuie să știi dacă ai un astfel de animal în gospodărie chiar pe final de 2023

22 Nov, 08:23 • Bumbeneci Diana
Ultima perioadă a adus schimbări în lanț pentru crescătorii de porci. Aceștia din urmă se lovesc de noi reguli atunci când vine vorba despre creșterea, tăierea și comercializarea porcinelor.
Reguli noi pentru crescătorii de porci. Ce trebuie să știi dacă ai un astfel de animal în gospodărie chiar pe final de 2023

Sunt purtate tot mai multe discuții legate de creșterea porcilor în gospodărie în contextul crizei legate de pesta porcină africană, dar mai ales că se apropie și perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când porcinele sunt tăiate în număr foarte mare în gospodăriile românilor. Din acest motiv, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a explicat încă odată care sunt regulile de respectat în luna decembrie și nu numai.

Mesaj clar pentru crescătorii de porci

Pentru noi este foarte important să nu avem niciun focar, dar în condițiile date în momentul de față, facem eforturi să limităm numărul de focare. Se apropie sărbătorile de iarnă, tradiția noastră este să ne sacrificăm porcul de Crăciun acasă, în bătătură.

Pentru noi, ca servicii sanitar veterinare la nivel național, avem același interes și aceeași prioritate pentru sănătatea porcinelor din gospodăriile populației și din marile complexe. În cele mai multe zone se vor sacrifica și ne vom bucura împreună de produsele tradiționale cu porc sacrificat în bătătură”, a precizat vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, pentru AGRO TV.

Până la sacrificare, însă, este bine să fie cunoscute și regulile care trebuie respectate pentru creșterea porcilor în gospodărie, reguli impuse de ANSVSA prin Ordinul 132/2023.

Astfel, exploatațiile noncomerciale de porcine, definite ca „exploatații nonprofesionale de subzistență, înregistrate în SNIIA, deţinute de persoane fizice, în care porcii sunt crescuţi pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii şi cerinţe de biosecuritate”:

Mai poți citi și: Românii vor putea vinde porci de Crăciun. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: „Va fi modificat acest ordin”

Condiții:

  • porcinele deţinute trebuie să fie identificate individual, înregistrate în Baza naţională de date;
  • exploataţia trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar;
  • porcinele trebuie să fie înregistrate în registrul agricol deţinut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află exploataţia;
  • comercializarea porcinelor şi a produselor provenite de la acestea este interzisă.
Porci
Porci

Cerinţe de biosecuritate:

  • porcinele trebuie să fie cazate în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact al porcinelor deţinute cu alte
  • porcine din alte exploataţii sau cu animale sălbatice;
  • adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poată efectua uşor curăţenia şi dezinfecţia;
  • trebuie să se asigure condiţii pentru spălarea şi dezinfectarea mâinilor şi a încălţămintei la intrarea şi la ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
  • trebuie schimbată încălţămintea la intrarea şi la ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
  • trebuie folosită o tăviţă cu dezinfectant pentru dezinfecţia încălţămintei la intrarea în adăpostul de porcine;
  • trebuie limitat accesul vizitatorilor în spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
  • trebuie interzis accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore al persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic;
  • trebuie să se asigure împrejmuirea şi protecţia spaţiilor în care sunt ţinute furajele şi aşternutul acestora;
  • porcinele trebuie să fie hrănite cu nutreţuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puţin 30 de zile de la recoltare;
  • paiele pentru aşternut trebuie să fie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puţin 90 de zile de la recoltare;
  • resturile menajere care conţin urme de carne/produse din carne de porc/mistreţ şi în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie administrate în hrana porcilor.

Poți citi și: ANSVSA impune reguli majore pentru crescătorii de porci. Măsurile se impun chiar înainte de Crăciun

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult